Εκταμίευση της δόσης με καθυστέρηση

Με ολιγοήμερη καθυστέρηση αναμένεται να εκταμιευθεί τελικά το πρώτο τμήμα της επόμενης δόσης προς τη χώρα μας, ενώ τα χρήματα θα σταλούν στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης βδομάδας, σύμφωνα με την Deutsche Welle, αφού προηγουμένως δοθεί, όπως προβλέπεται, το πράσινο φως από τις αρμόδιες επιτροπές κοινοβουλίων χωρών της Ευρωζώνης, όπως του γερμανικού και φινλανδικού.

Το ποσό του πρώτου τμήματος της δόσης ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από κέρδη κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Στις αρχές της επόμενης βδομάδα θα αποφασίσει και το ΔΝΤ την αποδέσμευση της δικής του συνεισφοράς στη δόση, που ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Επόμενη δόση υπό προϋποθέσεις τον Οκτώβριο
 
Το συνολικό ποσό της δόσης που αποφασίστηκε κατ´αρχήν στις 8 Ιουλίου από το Eurogroup ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ, ενώ μετά την εκταμίευση κατά τις επόμενες μέρες των 5,8 δισ. ευρώ θα απομένει 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα δοθεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας.

Πάντως, η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης κατά περίπου μια βδομάδα που επισήμως αποδίδεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε υλοποιήσει έγκαιρα μια από τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις, θα πρέπει να αποδοθεί σε μια γενικότερη σκλήρυνση της στάσης της Κομισιόν και ορισμένων εταίρων έναντι της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να επιταχύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι πιέσεις αυτές θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και θα κορυφωθούν εντός του φθινοπώρου, όταν θα ξεκινήσουν κρίσιμες συζητήσεις μεταξύ των εταίρων όχι μόνο για την επόμενη δόση, αλλά κυρίως για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.