"Λουκέτο" σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία!

Με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων από την επόμενη σχολική χρονιά καταργούνται 118 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, άλλα 29 θα συγχωνευθούν, ενώ θα ιδρυθούν και πέντε νέα σχολεία.

Όπως μας πληροφορεί η ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση, που υπογράφεται από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, οι μεταβολές στον σχολικό χάρτη εντάσσονται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων που λαμβάνονται από το υπουργείο Παιδείας μετά τη λήξη κάθε σχολικής χρονιάς με βάση τις αυξομειώσεις του μαθητικού πληθυσμού σε κάθε περιοχή.

Βέβαια, η απόφαση για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων λαμβάνεται κατόπιν εισήγησης των τοπικών αρμόδιων αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης.

Από την άλλη, εν μέσω δημοσιονομικής λιτότητας, σημαντική είναι η εξοικονόμηση κονδυλίων που επιτυγχάνεται. Έτσι, με βάση την ίδια απόφαση, από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα εξοικονομηθούν 76.000 ευρώ για το 2013 και 228.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα οικονομικά έτη.

Ειδικότερα, με βάση την απόφαση του υπουργείου Παιδείας:
  • Καταργούνται 31 δημοτικά και 87 νηπιαγωγεία.
  • Από τα 31 δημοτικά σχολεία που καταργούνται βρίσκονται τα 4 στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα 10 στην Αττική, από 2 σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο, από ένα σε Θεσσαλία και Νότιο Αιγαίο, τα 5 στην Κεντρική Μακεδονία, και 6 στην Στερεά Ελλάδα.
  • Από τα 87 νηπιαγωγεία που καταργούνται βρίσκονται τα 7 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 25 στην Αττική, 5 στη Δυτική Ελλάδα, από ένα σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά, 30 στην Κεντρική Μακεδονία, 4 στο Νότιο Αιγαίο, 5 στην Πελοπόννησο και 7 στη Στερεά Ελλάδα.
  • Συγχωνεύονται 17 δημοτικά και 123 νηπιαγωγεία.
  • Υποβιβάζονται, δηλαδή μειώνονται οι οργανικές τους θέσεις και άρα ο αριθμός των τμημάτων, 34 δημοτικά σχολεία.
  • Υποβιβάζονται 5 νηπιαγωγεία.
  • Ιδρύονται δύο νηπιαγωγεία και τρία δημοτικά σχολεία, τα οποία θα στελεχωθούν με εκπαιδευτικούς όταν τελικά λειτουργήσουν.
  • Προάγονται, δηλαδή αυξάνονται οι οργανικές τους θέσεις και άρα ο αριθμός των τμημάτων, δύο δημοτικά σχολεία. Οι επιπλέον οργανικές θέσεις θα δοθούν στα σχολεία όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής των κτιρίων των σχολείων, οπότε θα επαναπροσδιοριστεί η οργανικότητα των σχολικών μονάδων με βάση τους μαθητές.
 Τα σχολεία και νηπιαγωγεία που καταργούνται ή συγχωνεύονται »»»