Αναβάθμιση της Κύπρου σε CCC+ - Εκτός αγορών η Πορτογαλία – Αγωνία για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα!

Σε αναβάθμιση η πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου από την S&P μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους στην οποία προέβη η Λευκωσία ένω η πολιτική αστάθεια από την παραίτηση των δύο υπουργών της κυβέρνησης Κοέλιο στην Πορτογαλία εκτίναξε... πάνω από το 7% την απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων με αρνητικές  επιπτώσεις και στη Ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα το επιτόκιο δανεισμού για την χώρα μας να φτάσει στο 11,5%!

Αναβάθμιση της Κύπρου σε CCC+

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε CCC+ από το καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s, μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους στην οποία προέβη η Λευκωσία.

Στα πλαίσια της συμφωνίας διάσωσής της από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η Κύπρος αντάλλαξε την περασμένη εβδομάδα ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ με άλλα, μεγαλύτερης διάρκειας.

Η κίνηση αυτή ενίσχυσε τη ρευστότητα της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, η S&P εκτιμά ότι «οι οικονομικές προοπτικές της Κύπρου θα παραμείνουν δυσχερείς». Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το ΑΕΠ πρόκειται να συρρικνωθεί κατά περίπου 20% μεταξύ 2013 και 2016.

Συγκεκριμένα, η S&P εκτιμά ότι οι αναμενόμενες δημοσιονομικές περικοπές θα οδηγήσουν σε σημαντική υποχώρηση της απασχόλησης στο δημόσιο, τις τραπεζικές υπηρεσίες, την αγορά ακινήτων και τον τουρισμό – τομείς που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του ΑΕΠ της Κύπρου.
 
Εκτός αγορών η Πορτογαλία – Αγωνία για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα

Πάνω από το 7% εκτινάχθηκε για πρώτη φορά εφέτος η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων, μετά την παραίτηση δύο υπουργών της κυβέρνησης Κοέλιου, εξαιτίας της παρατεταμένης λιτότητας, την οποία βιώνει η χώρα.

Οι απρόσμενες εξελίξεις στην Πορτογαλία παρέσυραν σε άνοδο και τις αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, την ώρα που ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου δήλωνε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διατηρήσει την κυβερνητική συνοχή.

Το τελευταίο πλήγμα της κυβέρνησης Κοέλιου , ήταν η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας, που ηγείται του μικρού κόμματος CDS του κυβερνητικού συνασπισμού, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που καλείται να ακολουθήσει η χώρα.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας Βίτορ Γκασπάρ, ο οποίος δήλωσε ότι η αξιοπιστία του επλήγη από την αποτυχία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που είχαν συμφωνηθεί με την ΕΕ.

Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών τίτλων αυξήθηκε κατά 42 μονάδες βάσης, στο 7,14% σήμερα το πρωί, ενώ των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,74%.

Αρνητικές είναι οι πρώτες επιπτώσεις και για την ελληνική πλευρά, καθώς το spread ανεβαίνει εκ νέου στα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα το επιτόκιο δανεισμού να ανέρχεται στο 11,15% ανατρέποντας εκ νέου τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση. Στο 42 βρίσκεται η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων.

Σε καθοδική πορεία βρίσκεται το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ το ελληνικό χάνει κοντά στο 1.65%, κλυδωνίζοντας για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές αγορές.