Πέερ Στάινμπρουκ: Πρόγραμμα 100 ημερών με στήριξη στην Ελλάδα

Τρεις μέρες πριν τη μία και μοναδική τηλεμαχία μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του Πέερ Στάινμπρουκ την Κυριακή (1/9), ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο το πρόγραμμα των 100 ημερών της διακυβέρνησής του...
υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εκλεγεί. Από την παρουσίαση δεν έλειψαν, όπως αναμενόταν άλλωστε, οι αναφορές στην Ελλάδα, ασκώντας κριτική στη διαχείριση της κρίσης από τη γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ, σύμφωνα με την Deutsche Welle, είπε ότι «δεν καταλογίζει στην καγκελάριο Μέρκελ ότι δεν μιλά με συγκεκριμένους αριθμούς για την Ελλάδα». Διότι, όπως ανέφερε στη συνέχεια, «κανείς δεν γνωρίζει πχ. αν και σε ποιο βαθμό η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει τα χρήματα για τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί σταθερότητας».

Το βέβαιο είναι όμως ότι σε περίπτωση που μείνουν ανοιχτοί λογαριασμοί, θα πρέπει να τους καλύψει και η Γερμανία. Και αυτό, όπως ισχυρίζεται ο κ. Στάινμπρουκ, επειδή η ΕΕ είναι μια κοινότητα, όπου υπάρχει συνυπευθυνότητα μεταξύ των εταίρων. Εδώ και τρία χρόνια η καγκελάριος αποκρύπτει αυτό το γεγονός από τους γερμανούς πολίτες.

«Η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει»

Τηλεμαχία την Κιριακή 1/9
Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών είναι σίγουρος ότι τελικά «η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή της ευρωζώνης». Και όπως πρόσθεσε, αυτό το βρίσκει «σωστό». Σε αυτό το σημείο ο κ. Στάινμπρουκ παρέπεμψε στο παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία -και αυτή- στο παρελθόν είχε δέχθεί αλληλεγγύη και βοήθεια.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ δεν απέκλεισε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και μάλιστα παρά το γεγονός ότι σε σημερινή δημοσκόπηση το 61% των ερωτηθέντων, τάσσεται κατά ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Ένα τρίτο πακέτο θα πρέπει, όμως, να συνδεθεί με ένα πακέτο άμεσων αναπτυξιακών μέτρων, για παράδειγμα με ένα «αποτελεσματικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας». Ο κ. Στάινμπρουκ καταλογίζει στην κ. Μέρκελ ότι όλες οι μέχρι τώρα σχετικές προσπάθειες που έχει καταβάλει έχουν παραμείνει στο πεδίο των ανακοινώσεων.

Τέλος, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ζήτησε την εξισορρόπηση των βαρών στην ίδια την Ελλάδα με τη συμβολή εκείνων που έχουν μεγάλες περιουσίες, ακόμη και αν διαμένουν στο εξωτερικό.