Ο κόσμος των ιδεών συναντάται στην Αθήνα - 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Διεξάγεται τούτες τις μέρες στην Αθήνα Στην Αθήνα, από τις 4 έως τις 10 Αυγούστου, το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας.Τα εγκαίνια έγιναν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

«Όταν πριν από τέσσερα χρόνια συμφωνήθηκε στη Σεούλ ότι το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας θα γίνει στο λίκνο της Δυτικής Φιλοσοφίας, στην Ελλάδα, είμασταν ενθουσιασμένοι», είπε κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου ο Γουίλιαμ ΜακΜπράιντ, πρόεδρος της FISP, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Φιλοσοφίας.

Ο κόσμος των ιδεών συναντάται στην Αθήνα.
Φιλόσοφοι και διανοητές θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και θα ανταλλάξουν απόψεις στον τόπο όπου μπήκαν τα θεμέλια του Δυτικού πολιτισμού.

«Η σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, στην καλύτερη στιγμή της, επιχειρεί να είναι μια κοινωνία ορθολογισμού, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, η οποία θα σέβεται την διαφορετικότητα. Μια ισχυρή Ευρώπη απαιτεί επαναθεώρηση της σημασίας της ευρωπαϊκής ταυτότητας», δήλωσε στο euronews ο καθηγητής Φιλοσοφίας Ντέρμοντ Μόραν, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της FISP.

«Ούτε να αποκοπούμε από τον υπόλοιπο κόσμο, ούτε να θεωρούμε την Ευρώπη ή τις χώρες μας φρούρια. Ούτε και να σκεφτόμαστε πως αν αποκοπούμε από τον υπόλοιπο κόσμο θα είναι καλύτερα. Αν αποκοπούμε από τον κόσμο, δεν θα είμαστε τίποτα», σχολίασε ο Λούκα Σκαραντίνο, καθηγητής Φιλοσοφίας, γεν.γραμματέας της FISP.

Επί έξι μέρες σύνεδροι από όλον τον κόσμο θα προβούν σε ανακοινώσεις πάνω σε μια σειρά από θεματικές με βασικό κορμό την φιλοσοφία ως τρόπο ζωής.

«Η συμβολική σημασία του συνεδρίου συνίσταται στην επιστροφή της Φιλοσοφίας στον τόπο της ουσιαστικής της γέννησης, καθώς φέτος συμπληρώνονται 2400 χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Μάλιστα, ειδικές συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Ακαδημίας, στο Λύκειο του Αριστοτέλη, στην Αγία Φωτεινή Ιλισσού και στο λίκνο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, την Πνύκα», μεταδίδει από την Αθήνα για το euronews ο Πάνος Κιτσικόπουλος.