Ο λαός "ματώνει" αλλά το χρέος ξεπέρασε τα 321 δισ. ευρώ!

Προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί η πορεία του δημοσίου χρέους, που αυξάνεται με ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχοντας ξεπεράσει το 321 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 180% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2013, που δημοσιεύει το Βήμα.

Το χρέος επιβαρύνθηκε κατά 16 δισ. ευρώ εντός του 2013 και είναι υψηλότερο κατά 18 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2012 που ήταν 303 δισ. ευρώ, ενώ είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε η Ελλάδα, το 2009, πριν ξεσπάσει η κρίση.

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου που μιλούν στο Βήμα αναφέρουν: "Βασικό πρόβλημα παραμένει το χρέος. Αν δεν μειωθεί δραστικά, τότε ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων πόρων θα διατίθεται για την πληρωμή τόκων και ο προϋπολογισμός για τα επόμενα χρόνια θα κινείται σε πολύ περιορισμένο πλαίσιο". 

"Τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολα", σημειώνουν.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το ύψος των τόκων, παρά τα χαμηλά επιτόκια, κινείται μεταξύ 11 και 12 δισ. ευρώ ετησίως. 

ΣΥΡΙΖΑ: "Σύντομα ο κ. Σαμαράς θα είναι παρελθόν"

"Οι δηλώσεις των γερμανών αξιωματούχων για την ανάγκη ενός νέου μνημονίου, έρχονται να διαλύσουν και τις τελευταίες ελπίδες της κυβέρνησης Σαμαρά για ένα θαύμα μετά τις γερμανικές εκλογές", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι "περιμένει τις εντολές των δανειστών", καθώς "τα τελευταία στοιχεία για το χρέος δείχνουν πως έφθασε στο δυσθεώρητο ύψος του 180% του ΑΕΠ".

"Πρέπει να γνωρίζει, όμως, ο κ. Σαμαράς πως ο ελληνικός λαός δεν θα περιμένει με σταυρωμένα τα χέρια να του πάρουν το σπίτι, να βλέπει να κλείνουν τα νοσοκομεία και τα σχολεία και τα παιδιά του να μεταναστεύουν. Σύντομα, ο κ. Σαμαράς θα είναι παρελθόν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο θα εκπλήξουν τους δανειστές μας", καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝ.ΕΛ.: "Εξετάσεις υπακοής στην τρόικα"

"Καθώς το δημόσιο χρέος έσπασε κάθε ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στα 321 δισ. ευρώ και το νέο μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να δώσει για μια ακόμα φορά εξετάσεις υπακοής στην τρόικα, προχωρώντας σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας", αναφέρει ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

KKE:  Νέο δάνειο ή Νέο κούρεμα θα φέρουν και νέα μέτρα!

Ένα νέο δάνειο ή νέο κούρεμα, θα φέρει νέα μέτρα, που θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός, εκτιμά το ΚΚΕ σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου. "Παρά τον τσακωμό μεταξύ ΔΝΤ και χωρών της ΕΕ, τμημάτων του κεφαλαίου, γύρω από το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και του χρέους, με βάση τα επιμέρους συμφέροντά τους, όλοι μαζί ζητάνε την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων", τονίζει το ΚΚΕ.