4ο μνημόνιο στις αρχές του 2014; (βίντεο)

Νέα δανειακή στήριξη θα χρειαστεί η Ελλάδα το αργότερο από τις αρχές του 2014 εκτιμά η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Spiegel. Κατά το δημοσίευμα, πρόκειται για έγγραφο που ετοίμασε η τράπεζα για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ.

Σε αυτό αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «σίγουρα θα συμφωνήσουν σε νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα το αργότερο στις αρχές του 2014».

Ακόμη, η τράπεζα εκτιμά ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το τρέχον πρόγραμμα είναι «εξαιρετικά μεγάλοι», ενώ κατακρίνεται η πρόσφατη έγκριση από την τρόικα της δόσης των 5,8 δισ. ευρώ σαν απόφαση με πολιτικά κίνητρα.

Επιπλέον, υπογραμμίζει η Bundesbank, η απόδοση της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων είναι «ελάχιστα ικανοποιητική».

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας και το υπουργείο Οικονομικών δεν σχολίασαν εξαρχής το δημοσίευμα.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ υποβαθμίζει το δημοσίευμα

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πιστεύει ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και "δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις" σχετικά με το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η χώρα-μέλος της ευρωζώνης μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης έως τις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο εκπρόσωπός του σήμερα.

Ο Μάρτιν Κότχαους είπε ότι δεν έχει λάβει γνώση ενός εσωτερικού εγγράφου της Bundesbank,  του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας, το οποίο επικαλέστηκε το περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.

Η αντιπολίτευση προσπαθεί να αξιοποιήσει το έγγραφο αυτό ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Η τελευταία έκθεση της τρόικας διαπιστώνει ότι η Ελλάδα σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της. Όπως γνωρίζετε, το τρέχον πρόγραμμα διαρκεί ως το 2014, επομένως το βρίσκω δύσκολο να κάνω υποθέσεις τώρα σχετικά με το τι θα συμβεί το 2014», είπε ο Κότχαους.