Μέρκελ: ΟΧΙ σε νέο κούρεμα, ΣΥΝΕΧΙΣΗ μεταρρυθμίσεων, ΣΙΓΗ για τρίτο πακέτο

Η Άγκελα Μέρκελ στην προεκλογική της εκστρατεία συνεχίζει να εμφανίζεται πιο κατηγορηματική στην άρνησή της για κούρεμα χρέους. Δεν ανοίγει τα χαρτιά της για το τρίτο πακέτο για να μην ατονίσουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνα ενώ εξαπολύει νέες βολές κατά Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle η καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί να διατηρήσει τις πιέσεις έναντι της Ελλάδας για να μην χαλαρώσουν οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Γι αυτό και δεν θέλει να δεσμευτεί για το εάν θα υπάρξει τρίτο πακέτο στήριξης και αν ναι, ποια μορφή θα έχει. Στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Saarbrücker Zeitung η καγκελάριος δηλώνει τα εξής:

"Αβεβαιότητες στους επενδυτές"

«Δεν πρόκειται να εξασθενήσω το κίνητρο που έχει η Ελλάδα για να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με το να αναφερθώ στα αποτελέσματα ενός προγράμματος που ισχύει για ένα ακόμη χρόνο». Η Άγκελα Μέρκελ απέκλεισε κατηγορηματικά νέο κούρεμα χρέους. «Λέω ένα καθαρό όχι. Τυχόν κούρεμα θα προκαλούσε σημαντικές αβεβαιότητες στους επενδυτές παγκοσμίως», επανέλαβε. Παράλληλα απέκρουσε τις κατηγορίες ότι δεν λέει την αλήθεια στον προεκλογικό αγώνα για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου. «Κατά την έγκριση πέρυσι του τρέχοντας προγράμματος για την Ελλάδα, η Βουλή ενημερώθηκε ότι με την λήξη του τέλος του 2014, θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο χρειάζονται επιπλέον μέτρα, στενά περιορισμένα. Ακόμη και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και οι Πράσινοι συναίνεσαν τότε εν γνώσει τους γι αυτόν τον επανέλεγχο.

Και σε αυτό το πλαίσιο απέρριψε τις κατηγορίες του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ λέει ψέματα στον γερμανικό λαό. «Ο προκάτοχός μου θα πρέπει να κάνει σκέψεις για τη δική του συμβολή, όπως για παράδειγμα ότι παρά τις αντίθετες προειδοποιήσεις δέχθηκε την Ελλάδα στην ευρωζώνη ή ότι επί της καγκελαρίας του η Γερμανία κατήγγειλε το σύμφωνο σταθερότητας, ένα κεφαλαιώδες λάθος, που προκάλεσε μεγάλη ζημιά».