Επισπεύδει η κυβέρνηση την άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Θέμα χρόνου είναι η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να φέρεται να ετοιμάζει δέσμη μέτρων προστασίας των νοικοκυριών, που θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Σήμερα η αξία των δανείων που είναι στο «κόκκινο», προσεγγίζει τα 60 δισ. ευρώ, με τις προβλέψεις των τραπεζιτών να κάνουν λόγο για 70 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 350.000 νοικοκυριά βρίσκονται σε καθυστέρηση καταβολής δόσεων από 3 έως 6 μήνες και αποτελούν βάσει εκτιμήσεων το 23% του συνόλου των στεγαστικών δανείων. 
 
Στα σχέδια είναι η θεσμοθέτηση κριτηρίων που θα βασίζονται στον αριθμό των ετών που παραμένει «παγωμένος» ο πλειστηριασμός, στο εισόδημα και τη δανειακή κατάσταση του δανειολήπτη, στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και στο ύψος του δανείου.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι η θεσμοθέτηση του όρου "συνεργάσιμος δανειολήπτης", εκείνος δηλαδή που αν και έχει σταματήσει να πληρώνει, αποδεδειγμένα αναζητά τρόπους συμβιβασμού με το πιστωτικό ίδρυμα και είναι διατεθειμένος να μπει σε ρύθμιση.

Παράλληλα, προωθούνται και οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης (ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και με τρέχουσες τιμές της αγοράς αναφορικά με τις βασικές καταναλωτικές ανάγκες), μέσω των οποίων θα καθορίζεται η δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Στην άρση της αναστολής, που εξετάζεται να ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2014, αντιδρούν, πάντως, τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και τα υπόλοιπα κόμματα.