Ο γερμανικός Τύπος για τη συνάντηση Σαμαρά - Ομπάμα

Εκτενείς αναφορές στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και κυρίως στην τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για... «περισσότερη ανάπτυξη» στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα στο σύνολο του γερμανικού Τύπου.

«Ο Ομπάμα ζητά περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος των δημοσιευμάτων στις εφημερίδες «Die Welt» και «Der Handelsblatt».
Στην πρώτη γίνεται λόγος για «στήριξη» στην Ελλάδα «που υποφέρει από την κρίση» από τον Μπαράκ Ομπάμα και για «αγόρευση» του αμερικανού προέδρου υπέρ του «να μην ξεχαστεί η ανάπτυξη μέσα σε όλη τη λιτότητα». Αναφέρει δε ότι αυτό η (γερμανική) κυβέρνηση «μάλλον δεν το ακούει ευχάριστα».

Παραθέτει, εξάλλου, τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, υπέρ της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού υπέρ της δημιουργίας θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους, αλλά και σχετικά με τις «τεράστιες θυσίες» που έχουν ήδη κάνει οι Έλληνες.

Η «Handelsblatt» αναφέρει επιπλέον ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «επαίνεσε την προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Η «Wall Street Journal Deutschland» στην ηλεκτρονική της σελίδα επισημαίνει, υπό τον τίτλο «Ο Ομπάμα ζητά αλλαγή πορείας για την Ελλάδα», ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «στήριξε δημοσίως την επιβαρυμένη με χρέη Ελλάδα» και μεταφέρει τις δηλώσεις των δύο ηγετών από τον Λευκό Οίκο.

«Πολλοί Έλληνες ελπίζουν ότι ο Ομπάμα θα ασκήσει πίεση προς τη Γερμανία προκειμένου να συμφωνήσει για ένα νέο "κούρεμα" για την Ελλάδα, αλλά τέτοιες απαιτήσεις δεν θα είχαν καμία επίδραση πριν από τις εκλογές το φθινόπωρο», τονίζει η εφημερίδα.

Ανάλογα δημοσιεύματα φιλοξενούνται στη «Sueddeutsche Zeitung», στη «Stuttgarter Zeitung», στη «Die Zeit» και στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Stern».