«Πλειστηριασμοί ή Τράπεζες»: Το πλαστό δίλημμα Στουρνάρα

Πλαστό αποδεικνύεται το δίλημμα Στουρνάρα ή θα γίνουν πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας ή θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν λάβει κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους ύψους 50 δισ. ευρώ, που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς η χρηματοδοτική ένεση έχει φορτωθεί στο δημόσιο χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, η διατύπωση του υπουργού Οικονομικών δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη επιδίωξη να δημεύσει την πρώτη κατοικία και αυτό αποδεικνύεται μέρα με την μέρα, από την στιγμή που εξετάζει να μειώσει το καθεστώς προστασίας στα 160.000 ευρώ από 200.000 ευρώ, που βρίσκεται σήμερα.

Γ. Μιχελάκης: Κάποιοι εκμεταλλεύονται τα ευεργετήματα του νόμου...

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας: "Κανένας δεν μιλάει για γενική άρση των πλειστηριασμών. Δεν γίνεται από κανέναν τέτοια συζήτηση [...] Κανένας δεν μιλάει για άρση του πλειστηριασμού στον άνεργο, σε αυτόν που αντικειμενικά δεν μπορεί να πληρώσει λόγω της οικονομικής κρίσης και κανέναν δεν χτυπάει ο οποίος να μην μπορεί. Γι' αυτό πρέπει να μιλήσουμε για κριτήρια που να προστατεύεται πραγματικά αυτός που έχει ανάγκη". Ευθυγραμμιζόμενος με την τοποθέτηση Στουρνάρα περί "τζαμπατζήδων", ο Γιάννης Μιχελάκης πρόσθεσε: "Αυτή η συζήτηση που γίνεται είναι ότι αυτοί οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα ευεργετήματα του νόμου σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν, μπορούν να προσέλθουν στις τράπεζες να κάνουν διακανονισμό, μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα δάνεια που έχουν πάρει, να εκμεταλλεύονται τα ευεργετήματα του νόμου και να μην το κάνουν".

Πλακιωτάκης VS Παπαστεργίου... για τους πλειστηριασμούς

Ωστόσο, βουλευτές των συγκυβερνόντων κομμάτων έχουν εκφράσει την διαφωνία τους στο μέτρο, γιατί προβλέπουν ότι αυτό θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη, ενώ με σημερινές του δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης περιορίστηκε μόνο να δείξει ότι συμβαδίζει με την γραμμή Στουρνάρα πως θα πρέπει να τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την διενέργεια πλειστηριασμών.

Πάντως, ο Χρήστος Παπαστεργίου, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ στην ίδια εκπομπή αντέτεινε ότι οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν, γιατί έχουν ενισχυθεί από την ανακεφαλαιοποίηση και συνεπώς δεν πρέπει να τεθεί ζήτημα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από 1/1/2014.

ΣΥΡΙΖΑ: Το δίλημμα Στουρνάρα αποκαλύπτει την φαύλη αντιλαϊκή πολιτική

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης κατήγγειλε τους κυβερνητικούς εταίρους ότι "προσπαθούν, ελπίζουμε ανεπιτυχώς, να εγκλωβίσουν χιλιάδες νοικοκυριά μέσα σε ένα φαύλο κύκλο μιας φαύλης πολιτικής". Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 9.89, ο Νίκος Βούτσης εξήγησε, μάλιστα, ότι "η απόλυτη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων οφείλεται ακριβώς στη δραματική μείωση των εισοδημάτων και την τρομακτική αύξηση της ανεργίας, συνέπειες μιας πολιτικής που σε μεγάλο βαθμό ασκήθηκε για να "στηριχθούν" με εκατοντάδες δισεκατομμύρια οι τράπεζες εκτινάσσοντας αντίστοιχα το χρέος". Ως εκ τούτου, σημείωσε, ότι "το δίλημμα, λοιπόν, που θέτει ο κ. Στουρνάρας όχι μόνο είναι πλαστό, αλλά αποκαλύπτει την φαύλη αντιλαϊκή πολιτική σε όλο της το μεγαλείο".

Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δήμητρης Παπαδημούληςχαρακτήρισε το δίλημμα Στουρνάρα ψευδές τονίζοντας ότι η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έχει ξεκινήσει από το 2009. "Το επιχείρημα είναι ψευδές", τόνισε ο Δήμητρης Παπαδημούλης εξηγώντας ότι "αυτοί που έχουν τα πολλά λεφτά, είτε διαθέτουν κατοικίες αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ οπότε «δεν τους πιάνει» η απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, είτε, οι πολλοί περισσότεροι έχουν τα ακίνητά τους «κρυμμένα» πίσω από offshore εταιρείες οπότε δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο ή πληρώνουν ψίχουλα. Την ίδια στιγμή που οι Έλληνες πολίτες με το χαράτσι του 2012 έχουν πληρώσει, μέσω της ΔΕΗ, και θα πληρώσουν και το 2013, πάνω από 2 δις ευρώ, το Δημόσιο έχει εισπράξει από τις offshore που κατέχουν τα ακριβότερα ακίνητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα εκκαθαρισμένα στοιχεία του 2012, 345.000 ευρώ!"

ΔΗΜΑΡ: Παράταση έως το 2015 να δοθεί στην απαγόρευση πλειστηριασμών

"Η κυβέρνηση θα πλήξει καίρια την κοινωνία αν στραφεί ενάντια στο στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του. Αντί να ετοιμάζει την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών και να σκέπτεται κριτήρια για το ποιοι θα εξαιρεθούν, πρέπει να πράξει το αντίθετο", σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Προτείνει, όμως, να διατηρήσει την απαγόρευση των πλειστηριασμών έως και το 2015 τουλάχιστον και να εργασθεί ώστε να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση τους. Διαφορετικά, επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ η κυβέρνηση "θα ομνύει στην στεγαστική πίστη, την ίδια στιγμή θα την υπονομεύει και θα δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής αποσταθεροποίησης".
πηγή: εφημ. ΑΥΓΗ