Die Zeit: «Ελληνικές αλήθειες»

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους και της βιωσιμότητάς του, αλλά και τα σενάρια «κουρέματος» επανέρχονται σε ανάλυση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit. Με τίτλο «Ελληνικές αλήθειες» η εφημερίδα θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση.. εκτιμώντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε «χρειάστηκε πολύ καιρό για να δηλώσει κάτι αυτονόητο». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το χρέος είναι πολύ υψηλό και παρατηρεί ότι οι νέες πιστώσεις δεν αλλάζουν τίποτα σε αυτό το γεγονός. Αντιθέτως, όπως παρατηρεί, «έτσι επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός (…) και αποθαρρύνoνται οι ιδιώτες επενδυτές».

Ο αρθρογράφος επιχειρεί μία διασαφήνιση του όρου «κούρεμα χρέους». Υπενθυμίζοντας ότι σχεδόν όλοι οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν θα ξανασταθεί στα πόδια της χωρίς μερική παραγραφή των υποχρεώσεών της, η Die Zeit διευκρινίζει: «Με αυστηρή θεώρηση, οποιαδήποτε παραίτηση από απαιτήσεις συνιστά κούρεμα χρέους. Υπό αυτήν την έννοια αυτό (σ.σ. κούρεμα) θα γίνει. Όταν ο Β. Σόιμπλε απορρίπτει ένα ‘κούρεμα’, εννοεί κάτι άλλο. Λέει ότι η Γερμανία θα επιμείνει στην εξόφληση των χρημάτων διάσωσης. Δεν λέει, όμως, πότε και υπό ποιους όρους πρέπει οι Έλληνες να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα».

Διευκολύνσεις «βήμα-βήμα»

ΟΧΙ Μέρκελ σε νέο κούρεμα
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθηθεί μέσω παράτασης του χρόνου εξόφλησης και μείωσης των επιτοκίων, σχολιάζοντας ότι ένα τέτοιο «κρυφό κούρεμα» δεν θα προκαλούσε τόσες πολιτικές αναταράξεις. Ωστόσο, ενδέχεται ούτε αυτή η μέθοδος να εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, συνεχίζει ο αρθρογράφος, θεωρώντας πιθανό να λάβει η χώρα χρήματα μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Όπως σημειώνει, «σε αυτήν την περίπτωση θα έρρεε πραγματικό χρήμα. Επομένως η κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια, αλλά δεν λέει και ψέματα. Η Γερμανία θα πρέπει με μεγάλη πιθανότητα να παραιτηθεί από μέρος των απαιτήσεών της έναντι της Ελλάδας». Το άρθρο καταρρίπτει τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Μέρκελ ότι ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε «ντόμινο αβεβαιότητας» στις αγορές, καθώς αυτή τη φορά τα βάρη θα επωμίζονταν οι φορολογούμενοι, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές θα έμεναν αλώβητοι. Ο αρθρογράφος κλείνει με την εκτίμηση ότι «σε κάθε περίπτωση η μεγάλη τομή αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές δεν θα έρθει. Και μόνο για να διατηρήσει αμείωτη την πίεση προς την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση θα χορηγεί διευκολύνσεις μόνο βήμα-βήμα».

Προεκλογική… αριθμητική

Σε θέση άμυνας ο Σόιμπλε 
Για «Μάχες των αριθμών» στην προεκλογική Γερμανία με φόντο την οικονομική στήριξη τηςSüddeutsche Zeitung με αφορμή την πρόσφατη παραδοχή του γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα χρήματα. Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται επί του παρόντος σε θέση άμυνας και σημειώνει: «Αρχικά εξήγησε ότι κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα χρειάζεται η Αθήνα. Μετά θεώρησε ρεαλιστικό ένα ποσό 6,5 δισ. ευρώ, αργότερα 11 δισ. ευρώ. Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ τον αντέκρουσε με 50 δισ. ευρώ, για να ανεβάσει μετά το ποσό στα 77 δισ. ευρώ.
Ελλάδας κάνει λόγο σχόλιο της

Όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι καθαρή ανοησία. Ο Σόιμπλε υποβαθμίζει, επειδή κοιτά μόνο μέχρι το 2015 και αποσιωπά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια και αργότερα. Ο Σνάιντερ από την άλλη, διευρύνει τον χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020, ώστε να κατονομάσει έναν κατά το δυνατόν υψηλότερο αριθμό. Στη βάση αυτής της λογικής θα μπορούσε κανείς να φτάσει στα 300 δισ. ή στα 6 τρισ. ευρώ, ανάλογα με τον αν υπολογίζει μέχρι το 2020 ή το 5020. Από μαθηματική σκοπιά μπορεί να είναι ενδιαφέρον. Τέτοιες μάχες αριθμών όμως, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στους ψηφοφόρους» καταλήγει η SZ.
πηγή: Deutsche Welle