New York Times: «Το μάθημα ηθικής του ευρώ»

Με τίτλο «The Euro’s Morality Lesson» (Το μάθημα ηθικής του ευρώ), η εφημερίδα New York Times θέτει στο επίκεντρο την Ελλάδα και συγκεκριμένα την οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία μάλιστα συγκρίνει με εκείνη της Γερμανίας.

«Τα οικονομικά στη Γερμανία είναι ένας κλάδος της ηθικής φιλοσοφίας. Η ανάπτυξη είναι η ανταμοιβή για την καλή της συμπεριφορά. Τέτοια αρετή περιλαμβάνει την λιτότητα και την αποφυγή του χρέους. Είναι αυτονόητο ότι, με βάση αυτή την άποψη, η προώθηση της ανάπτυξης με αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι η κορυφή της ανηθικότητας», γράφουν οι New York Times.

«Τα οικονομικά στην Ελλάδα είναι μάλλον διαφορετικά. Είναι ένας κλάδος της "προσωπικής εφευρετικότητας". Οι λέξεις όπως «διαφθορά» και «ευνοιοκρατία» έχουν συνδεθεί με την ελληνική προσέγγιση, καθώς για τους Έλληνες το να ακολουθήσουν τους κανόνες ήταν μια μορφή βλακείας. Αν οι πολιτικοί ήταν διεφθαρμένοι, ποιος θα μπορούσε να είναι ο σκοπός της "προσωπικής ακεραιότητας"; Οι Ελληνες σκέφτηκαν ότι είναι πολύ καλύτερο να εμπιστευτούν το ΄΄fakelaki΄΄ (φακελάκι) και το ΄΄rousfeti΄΄ (ρουσφέτι - μια πολιτική υπέρ των ψήφων) από το να συνδέσουν την ηθική με την υλική πρόοδο», συνεχίζουν.

«Η κρίση του ευρώ έχει επαναφέρει στο μνήμη πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων και μια υπενθύμιση του παλιού αποφθέγματος: "Παντρέψου με βιασύνη και θα μετανιώνεις όλη την υπόλοιπη ζωή σου". Αλλά στον πυρήνα της βρίσκεται μια κρίση των δύο ηθικών, εκείνη του Βορρά και εκείνη του Νότου», σχολιάζουν.

Μεταξύ, άλλων, οι New York Times, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα είχε δηλώσει: «Τα κόμματα χρησιμοποιούσαν τα υπουργεία για να ανταμείψουν τους ανθρώπους. Το "μεγάλο παζάρι" ήταν μια δουλειά στον Δημόσιο τομέα για να λάβει κανείς ψήφους. Αλλά έπρεπε να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το όλο σύστημα».

«Ο ιδιωτικός τομέας επιβαρύνθηκε με 1,3 εκατ. ανέργους από το ξέσπασμα της κρίσης και ο δημόσιος τομέας ουσιαστικά με μηδέν. Επειδή οι μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν, ο ιδιωτικός τομέας φορολογήθηκε και "τιμωρήθηκε" ως εναλλακτική. Υπάρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία υπέρ των μεταρρυθμίσεων», εξήγησε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

«Μπορούμε να έχουμε καλύτερη αξία για τα χρήματά μας και να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας. Όμως, οι πιστωτές μας πρέπει να καταλάβουν ότι ο βασικός κίνδυνος σήμερα είναι να προσπαθήσουν να λάβουν τυχόν νέα μέτρα: Κάθε περαιτέρω προσπάθεια φορολόγησης των εισοδημάτων δεν θα περάσει. Η λιτότητα δεν πάει άλλο. Όταν ο πρωθυπουργός μας συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα, αυτό θα είναι ένα από τα βασικά του μηνύματα», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα ηθικής της. Οι Έλληνες μπορούν να μάθουν κάτι από την οικονομία ως ηθική φιλοσοφία. Οι Γερμανοί μπορούν να μάθουν ότι η λιτότητα ως οικονομικό εργαλείο έχει και τα όριά της και ότι η χρήση ενός δημοσιονομικού ελλείμματος για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δεν είναι αμαρτία. Το ευρώ επίσης αποτελεί ένα μάθημα ηθικής», καταλήγει το δημοσίευμα των New York Times.
πηγή: protothema.gr