Public Issue: ΣΥΡΙΖΑ 29%, ΝΔ 28%, εκτός βουλής η ΔΗΜΑΡ με 2,5%

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει το Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου του ΣΚΑΙ και της Public Issue.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 29% έναντι της Νέας Δημοκρατίας που συγκεντρώνει 28%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ μπαίνει ενδεχομένως οριακά στη Βουλή, καθώς λαμβάνει 2,5% με ποσοστό στατιστικού λάθους στο 1%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 46% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 40%.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας ποσοστό 35% ενώ το 32% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας» και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 31%.

Συγκριτικά με το Βαρόμετρο του Ιουνίου, η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά παρουσιάζει πτώση, ενώ του Αλέξη Τσίπρα παραμένει σχεδόν σταθερή.

Καταλληλότερη κυβέρνηση είναι για το 28% των ερωτηθέντων μία κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενώ το 23% προτιμά μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο το 45% απαντά «καμία από τις δύο».

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων προηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 39% και ακολουθούν Ανεξάρτητοι Έλληνες (35%), ΝΔ και ΔΗΜΑΡ (30%), ΚΚΕ (26%), ΠΑΣΟΚ (19%) και τέλος η Χρυσή Αυγή (15%).

Πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός είναι ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 37%, μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα (36%). Ακολουθούν ο Φ. Κουβέλης (33%), ο Πάνος Καμμένος (31%), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (22%), ο Ευάγγγελος Βενιζέλος (21%) και τέλος ο Νίκος Μιχαλολιάκος (15%).

Πάντως κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν συγκεντρώνει περισσότερες θετικές ψήφους από ό,τι αρνητικές.

Στην ερώτηση «εάν χρειάζονται πρόωρες εκλογές», το 60% απαντά αρνητικά και σχεδόν το ίδιο ποσοστό (57%) πιστεύει ότι τελικά θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.