ALCO: ΝΔ 21,2%, ΣΥΡΙΖΑ 20,5% τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 6,8%

Μία μεγάλη πανελλαδική πολιτική και κοινωνική έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action24 παρουσίασε, η εκπομπή «Η Επόμενη μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Πρόκειται για μία δημοσκόπηση που για πρώτη φορά έδωσε έμφαση στις κοινωνικές τάσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται υπό την επήρρεια της οικονομικής κρίσης και των τελευταίων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.

Η έρευνα διενεργήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε πανελλαδικό δείγμα 1000 ατόμων, από τις 9 μέχρι 14 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Πρόθεση Ψήφου, η Ν.Δ συγκεντρώνει ποσοστό 21,2 και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5%, ενώ τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 6,1%, Αν.Ελ 5,1%, Χρυσή Αυγή 6,8%, ΔΗΜΑΡ 3,7% και ΚΚΕ 4,9%.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 1,6% και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα (Α. Λοβέρδος) 1%. 'Αλλο Κόμμα απάντησε το 7% και Λευκό το 4,2%. Ένα 8,9% δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9% των ερωτηθέντων [δείτε σχετικό πίνακα].

Επί των εγκύρων ψηφοδελτίων η κατάταξη εκλογικής επιρροής των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ 24,4%, ΣΥΡΙΖΑ 23,6%, ΠΑΣΟΚ 7%, Αν.Ελ 5,9%, Χρυσή Αυγή 7,8%, ΔΗΜΑΡ 4,3%, ΚΚΕ 5,6%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,8%, Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα 1,2% και 'Αλλο Κόμμα 8%, ενώ 10,4% λαμβάνει η κατηγορία των αναποφάσιστων. [δείτε σχετικό πίνακα]

Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον έχουν ωστόσο τα αποτελέσματα σχετικά με τον «αξιακό χάρτη» του εκλογικού σώματος αλλά και τα κριτήρια και συναισθήματα που οδηγούν τους ψηφοφόρους στην επιλογή συγκεκριμένου κόμματος.

Για παράδειγμα: 

- Οι ψηφοφόροι της ΝΔ την επιλέγουν κατά 33% με βάση την ιδεολογία, κατά 45% με βάση τις θέσεις της και κατά 14% υποκινούμενοι από το συναίσθημα της οργής
- Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον επιλέγουν κατά 24% με βάση την ιδεολογία, κατά 46% με βάση τις θέσεις και κατά 22% υποκινούμενοι από την οργή, ενώ
- Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής κάνουν την επιλογή τους κατά 24% με βάση την ιδεολογία, κατά 25% για τις θέσεις του κόμματος και κατά 50% (ένας στους δύο) υποκινούμενοι από το συναίσθημα της οργής [δείτε σχετικό πίνακα]

Η δημοσκόπηση ανιχνεύει και τα συναισθήματα προσδοκίας και απογοήτευσης της κοινωνίας καθιερώνοντας έναν πολύ ενδιαφέροντα νέο Κοινωνικό Δείκτη.

Διαπιστώνεται ότι το 76,5% των πολιτών εμφορούνται από απογοήτευση, ενώ το 23,5% δηλώνουν ότι προσδοκούν βελτίωση των συνθηκών.

Το συναίσθημα της απογοήτευσης είναι εντονότερο μεταξύ εκείνων που επιλέγουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ (85%), Αν.Ελ (84%), Χρυσή Αυγή (83%) και ΚΚΕ (84%), ενώ η προσδοκία είναι εντονότερη μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (40%), ΠΑΣΟΚ (35%) και ΔΗΜΑΡ (27%).

Όλα τα στοιχεία της πρωτότυπης έρευνας παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alco Κώστα Παναγόπουλο, ενώ την έρευνα σχολίασαν εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ειδικότερα, στην εκπομπή συμμετείχαν οι:Σκρεκας Κώστας(ΝΔ),Τριανταφυλλος Κώστας(ΠΑΣΟΚ), Σοφιανος Νίκος(ΚΚΕ), Λαφαζανης Παναγιώτης(ΣΥΡΙΖΑ) και Ραχήλ Μακρή(ΑΝΕΛ)
Slide5
Slide5
Slide5
Slide5
Slide5
Slide5
Slide5
Slide5
Slide5
Slide5
Slide5
Slide5
Slide5
Slide5
Slide5
Slide5



πηγή: action24.gr
Slide5 
πηγή: action24.gr