Η φορολογία και το ασφαλιστικό στο στόχαστρο της Τρόικα

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα δεν επιζητά οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά εστιάζει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως η βελτίωση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως τονίζουν , επιστρέφοντας στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου οι κ.κ. Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μόρς θα ασχοληθούν με τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η προσοχή των δανειστών επικεντρώνεται στην βελτίωση της φορολογικής διοίκησης καθώς η τρόικα θεωρεί πως από τη συλλογή των φόρων θα εξαρτηθεί η επιτυχία του οικονομικού προγράμματος συνολικά.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν έχει ακόμη κλειδώσει η αποσύνδεση του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς η τρόικα διατηρεί επιφυλάξεις για το εάν θα καταστεί δυνατή η είσπραξη του από τις Εφορίες.

Ακόμη, η τρόικα δίνει βάρος στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και ειδικά στα έσοδα των Ταμείων, επιζητώντας παρεμβάσεις (ειδικά στις επικουρικές συντάξεις).

Είναι ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως οι δαπάνες για την πληρωμή συντάξεων θα αυξηθούν στο διάστημα 2013-2050 κατά 20,9% του ΑΕΠ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ενώ οι δαπάνες για παροχές Υγείας θα αυξηθούν στο ίδιο διάστημα κατά 37%.

Μετά τις ευρωεκλογές η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση στην ευρωζώνη για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους δεν θα απασχολήσει την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας και θα μετατεθεί για τον Απρίλιο οπότε και θα επικυρωθούν τα στοιχεία για τον ελληνικό προϋπολογισμό από την Eurostat.

Πάντως το ΔΝΤ θα επιδιώξει στο ενδιάμεσο διάστημα να επαναβεβαιώσει την ευρωπαϊκή δέσμευση για διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και μείωσή του χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος το ΔΝΤ εκτιμά πως θα ανέλθει στο 175,7% του ΑΕΠ εφέτος, στο 174% του ΑΕΠ το 2014, στο 168,6% του ΑΕΠ το 2015, στο 160,2% το 2016, στο 151% το 2017 και στο 142,6% το 2018.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το χρέος στηρίζονται στην υπόθεση ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα.

Σε κάθε περίπτωση το «κούρεμα» του επισήμου τομέα δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πιο πιθανή θεωρείται μια μείωση των επιτοκίων, αλλά και μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων.

Ακόμη, μέχρι το Δεκέμβριο θα υπάρξει συμφωνία για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα εμφανίσει το ελληνικό πρόγραμμα το 2014 και το οποίο μετά από τις αστοχίες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2013 έχει αυξηθεί πάνω από τα 4,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από την ΕΕ και την ΕΚΤ ξεκάθαρη δέσμευση για το πότε και πως θα καλυφθεί το κενό αυτό, καθώς η διασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος σε βάθος 12μηνου αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
πηγή: mignatiou.com