Δημήτρης Κουτσούμπας: «Θα ληφθούν νέα μέτρα»

Τη βεβαιότητά του για τη λήψη νέων μέτρων, εξέφρασε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ενώ ερωτηθείς αν οι Ευρωπαίοι και η τρόικα θα αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο, είπε ότι ανεξαρτήτως ονομασίας η ουσία θα παραμείνει και θα είναι νέα αντιλαϊκά μέτρα ακόμα και αν η Ελλάδα βγει στις αγορές.

Εξήγησε ότι από τη μια είναι η πρόταση της κυβέρνησης για κάποια ελάφρυνση του χρέους με διάφορες μορφές και από την άλλη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» του χρέους, προσθέτοντας ότι η μεν κυβερνητική πρόταση είναι εκείνη της κυρίαρχης ομάδας μέσα στην ΕΕ, η δε του ΣΥΡΙΖΑ είναι του ΔΝΤ, χωρίς όμως το ΚΚΕ να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΔΝΤ και την κυβέρνηση με τη Γερμανία και την Άγγελα Μέρκελ ή να ταυτίζει συλλήβδην ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε σχετικά με τη διαπραγμάτευση ότι το ζήτημα δεν αφορά ικανό ή ανίκανο διαπραγματευτή, αλλά το να μην μπεις σε αυτή την ιστορία διαχείρισης, διότι αν μπεις σε αυτό «θα βρεθείς οπωσδήποτε με την πλευρά μιας μερίδας του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων. Αντικειμενικά θα βρεθείς με τη μεριά μιας καπιταλιστικής χώρας ή της άλλης στο παιχνίδι αυτό των αντιθέσεων και των έντονων ανταγωνισμών».

Ο κ. Κουτσούμπας, διευκρίνισε ότι αποδέσμευση από την ΕΕ και παραμονή ταυτόχρονα στο καπιταλιστικό σύστημα θα σημαίνει και πάλι φτώχεια για τον λαό και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ λέει πως προϋπόθεση για αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, είναι η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων από τη λαϊκή εξουσία, ώστε αυτή να έχει στα χέρια της τα κλειδιά της οικονομίας.

Κληθείς να εξηγήσει το «παρών» του ΚΚΕ στο θέμα της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι είναι ναζιστική οργάνωση και γι' αυτό είναι εγκληματική και πως το ΚΚΕ δεν έχει αντίρρηση να κοπεί η χρηματοδότησή της. Πρόσθεσε δε ότι η ανοχή στη Χρυσή Αυγή δόθηκε στη βάση της λογικής των δύο άκρων.

Επιπλέον ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι η τροπολογία για τη χρηματοδότηση της ΧΑ κατατίθεται στη Βουλή με βάση τους νόμους 187 και 187Α εκ των οποίων ο πρώτος μιλά για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ο δεύτερος για τρομοκρατική οργάνωση «και εκεί βάζει μέσα και διάφορες άλλες παραμέτρους που -ανάλογα τον συσχετισμό δυνάμεων, ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο κράτος, την κυβέρνηση, στη δικαιοσύνη, μιλάμε μελλοντικά- θα μπορεί κατά το δοκούν να μεταφράζει και να ταυτίζεται με μια τέτοια ερμηνεία του νόμου, ο εργάτης που διεκδικεί το δίκιο του και παλεύει με οποιαδήποτε μορφή πάλης, αρκεί να είναι αποφασισμένη, μαζική, να ταυτίζεται με την εγκληματική οργάνωση των ναζιστών, των φασιστών».

Ο κ. Κουτσούμπας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σημερινό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ χρηματοδοτεί εκδηλώσεις εξομοίωσης φασιστών και κομμουνιστών.

Στο θέμα της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής είπε ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτείται γι' αυτό και το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών», ενώ στην παρατήρηση ότι στην κυρίαρχη αντίθεση το κόμμα νίπτει τας χείρας του, ανέφερε ότι «δεν νίπτουμε τας χείρας μας, ψηφίζουμε αυτό που πρέπει να ψηφίσουμε και λέμε αυτό που είναι», ενώ έθεσε και το ερώτημα γιατί στην αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκαν στη «ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ονομαστικά», όπως είχε προτείνει το ΚΚΕ.

Ερωτηθείς αν έπρεπε να βγει νόμος για ένα κόμμα, ο κ. Κουτσούμπας είπε «βεβαίως, η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση ακριβώς επειδή έχει ναζιστική ιδεολογία. Δεν μπορείς να αφήνεις να αιωρείται ότι και το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι κάπως έτσι, ότι οι εργαζόμενοι, το κίνημα, αυτοί που παλεύουν είναι κάπως έτσι και οι κοινωνικές επαναστάσεις αύριο, στο μέλλον, στο παρελθόν είναι το ίδιο πράγμα με τις φασιστικές συμμορίες και τα τάγματα εφόδου της ΧΑ».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κακώς, σύμφωνα με τη γνώμη του ΚΚΕ, υποχώρησε από τις επιφυλάξεις που είχε, σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΧΑ, και ενέταξε αυτή την υποχώρηση και στην πορεία μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο σοσιαλδημοκρατικό πόλο ώστε να παίξει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Στην αποστροφή ότι ίσως η στάση διαφόρων απέναντι στο ΚΚΕ να οφείλεται και στο ότι δεν έχει πάρει αποστάσεις από λάθη που έγιναν στα σοσιαλιστικά καθεστώτα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το κόμμα έχει κάνει ολόκληρη δουλειά για όλη αυτή την περίοδο, προσθέτοντας ότι «δεν απορρίπτουμε την ουσία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης» και τονίζοντας ότι «σημασία έχει να μελετήσεις το σήμερα και τις προτάσεις σου για ποιον σοσιαλισμό μιλάς».

Ερωτηθείς για την εντύπωση που προκάλεσε η αποστροφή της προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για το κοινοβούλιο, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το κόμμα έχει κάνει κριτική στο αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα και με τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου του έχει καταθέσει πρόταση για τη νέα κοινωνική οργάνωση.