ΗΠΑ: Πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ ηγετικών στελεχών του Κογκρέσου

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέβαλε προγραμματισμένη συνάντηση στο Λευκό Οίκο για σήμερα Δευτέρα το απόγευμα με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου και απ’ τα δύο κόμματα, λέγοντας ότι θέλει να τους δώσει περισσότερο χρόνο με στόχο την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του ομοσπονδιακού δημοσίου και στο να αποφευχθεί χρεωκοπία των ΗΠΑ. 

Μετά από συνάντηση με τον ηγέτη της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μίτς Μακόνελ, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός Χάρι Ρήντ, δήλωσε ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ ηγετικών στελεχών στο Κογκρέσο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση που θα υποβληθεί στον Πρόεδρο. Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα, δήλωσε και ο κ. Μακόνελ.

Οι δύο πλευρές εξετάζουν τρόπους αύξησης του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ μέχρι του χρόνου, καθώς και βραχυπρόθεσμο μέτρο προϋπολογισμού του αμερικανικού δημοσίου. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία επί του ορίου χρέους, οι ΗΠΑ σύντομα δεν θα μπορούν να τηρήσουν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις.