ΗΠΑ: Για τρίτη μέρα κλειστό το αμερικανικό δημόσιο! - Απειλείται η διεθνής οικονομία.

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η παύση των εργασιών του αμερικανικού δημοσίου, ενώ δεν διαφαίνεται να μετριάζεται το αδιέξοδο που επικρατεί στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό.

Σε ομιλία του, χθες Πέμπτη, ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι το Κογκρέσο πρέπει να δώσει τέλος στην τρέχουσα πολιτική του και να σταματήσει να κρατά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μακριά απ’ τις δουλειές τους, βλάπτοντας έτσι χιλιάδες εταιρείες που εξαρτώνται απ’ αυτούς του εργαζόμενους.

Ο μοναδικός λόγος που συνεχίζεται το «κλείσιμο» του αμερικανικού δημοσίου, δήλωσε ο κ. Ομπάμα, είναι γιατί ο Πρόεδρος της Βουλής δεν θέλει να στενοχωρήσει «εξτρεμιστές», όπως τους χαρακτήρισε, στους κόλπους του κόμματος του. Εδώ να σημειωθεί ότι, αν ο Πρόεδρος της Βουλής το υπέβαλε προς ψήφιση, όλοι οι Δημοκρατικοί και πάνω από 17 Ρεπουμπλικανοί της Βουλής, θα ενέκριναν το νομοσχέδιο της Γερουσίας, που περιλαμβάνει πλήρη χρηματοδότηση του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου και του νέου νόμου Ομπάμα για το σύστημα υγείας.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί για «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες σε διεθνές επίπεδο, αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο χρέους των ΗΠΑ μέσα στις επόμενες μέρες, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Σε έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Πέμπτη, περιγράφονται οι πιθανές συνέπειες ενδεχόμενης μη αύξησης του ορίου χρέους, ύψους 16,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Μια πτώχευση θα ήταν πρωτοφανής», αναφέρει η έκθεση, «και θα είχε καταστροφικές συνέπειες όπως: θα πάγωναν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, θα κατακρημνιζόταν η αξία του δολαρίου, θα εκσφενδονίζονταν τα επιτόκια που οι ΗΠΑ πληρώνουν για δάνεια τους στο εξωτερικό, θα υπήρχε ντόμινο αρνητικών συνεπειών σ’ ολόκληρο τον κόσμο και ενδεχομένως να προκαλούνταν χρηματοπιστωτική κρίση παρόμοια ή και χειρότερη μ’ αυτήν του 2008».

Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία αν οι ΗΠΑ δεν αυξήσουν το όριο χρέους τους.

Σε δηλώσεις της εδώ στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε ανησυχία για το κλείσιμο του αμερικανικού δημοσίου, αλλά τόνισε ότι τυχόν αποτυχία των ΗΠΑ να αυξήσουν το όριο χρέους τους θα ζημίωνε σοβαρά όχι μόνο την αμερικανική, αλλά και την διεθνή οικονομία.

Έκκληση Ομπάμα στους Ρεπουμπλικάνους

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ανέφερε ότι έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να συνεργαστεί με τους ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο.

Όπως δήλωσε ο αμερικανός Πρόεδρος είναι εξοργισμένος με το κλείσιμο του δημοσίου γιατί πιστεύει ότι θα μπορούσε να έχει αποφθεχθεί.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά εάν επιτρέπει σε εξτρεμιστικές ομάδες, από οποιαδήποτε παράταξη, να υπονομεύουν την συνεργασία μεταξύ των μελών του Κογκρέσου. Ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε έκκληση στον Πρόεδρο της Βουλής, τον ρεπουμπλικανό Τζο Μπέινερ, να φέρει προς ψηφοφορία ένα ξεκάθαρο νομοσχέδιο για τις κρατικές δαπάνες.