Ομπάμα:Το κλείσιμο του δημοσίου βλάπτει την διεθνή αξιοπιστία των ΗΠΑ - Επιρρίπτει τις ευθύνες στους Ρεπουμπλικανούς

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα  επέκρινε τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου για το κλείσιμο του αμερικανικού δημοσίου και για τις απειλές τους ότι θα αφήσουν τις ΗΠΑ να πτωχεύσουν, ενώ τόνισε ότι οι ενέργειες τους βλάπτουν την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.

Σε συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι επανέλαβε στον Πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπέινερ, ότι θα ήθελε να διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά μόνο όταν ξανανοίξει το δημόσιο και αρθούν οι απειλές για μη αύξηση του ορίου χρέους.

Ο κ. Μπέινερ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι απογοητευμένος με το γεγονός ότι ο Ομπάμα αρνείται να διαπραγματευτεί για το όριο χρέους και την χρηματοδότηση του δημοσίου, λέγοντας ότι δεν είναι αυτό το σύστημα διακυβέρνησης των ΗΠΑ.

Όπως ο ίδιος λέει το όριο χρέους ήταν πάντα θέμα διαπραγμάτευσης, ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ξοδεύουν χρήματα που δεν έχουν.

Οι οικονομικές συνέπειες απ’ την αδυναμία των ΗΠΑ να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις θα ήταν «δραματικά σοβαρότερες» απ’ το κλείσιμο του δημοσίου, τόνισε ο Ομπάμα και προειδοποίησε για προβλήματα στις διεθνείς αγορές και για καταρράκωση της εμπιστοσύνης προς την αμερικανική οικονομία. «Το μήνυμα μου στην διεθνή κοινότητα είναι ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν πάντα τους λογαριασμούς τους και θα το κάνουν και πάλι», τόνισε ο αμερικανός Πρόεδρος.