WSJ: Ποιοί και γιατί διαφωνούσαν με το δανειακό πρόγραμμα του 2010.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετείχε στο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα το έτος 2010 παρά τις έντονες εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους του οργανισμού ως προς το εάν το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργούσε.

Αυτό αναφέρουν απόρρητα έγγραφα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Wall Street Journal, σε άρθρο των Thomas Cattan και Ian Talley στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας με τίτλο «Past Rifts Over Greece Cloud Talks on Rescue».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΝΤ την 9η Μαΐου 2010, τα οποία διαψεύδουν τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων, σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 40 μη ευρωπαϊκές χώρες, είχαν εγείρει μείζονες ενστάσεις για το ελληνικό πακέτο στήριξης.

Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης δημοσιονομικής προσαρμογής έπεσε στους Έλληνες, χωρίς (σ.σ. το δανειακό πακέτο) να ζητά τίποτε από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί αξιωματούχοι του ΔΝΤ είχαν τότε επισημάνει ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν το υπερβολικό βάρος χρέους της δοκιμαζόμενης οικονομικά χώρας, τονίζει το δημοσίευμα.

Όπως μάλιστα τόνισε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της 9ης Μαίου 2010, ο Pablo Andres Pereira, τότε εκτελεστικός διευθυντής για την Αργεντινή, «η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ ρίσκαρε την αναβολή ή μάλλον την επιδείνωση του αναπόφευκτου, δηλαδή μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Παράλληλα, εκτελεστικοί διευθυντές από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, τον Καναδά και την Αυστραλία – που εκπροσωπούσαν 38 επιπλέον χώρες- εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα τεράστια ρίσκα του προγράμματος.

Όπως μάλιστα δηλώνει σήμερα ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του 2010, «το ελληνικό δάνειο δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ίδια την ευρωζώνη». Τελικώς, οι έχοντες έντονες αμφιβολίες αξιωματούχοι αποδείχτηκαν σωστοί στις προβλέψεις τους, τονίζουν οι ανταποκριτές, καθώς η Ελλάδα δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και χρειάστηκε δεύτερο δάνειο το 2012, ενώ οι ιδιώτες πιστωτές υπέστησαν κούρεμα στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στην παγκόσμια ιστορία.

Επίσης, το ελληνικό χρέος έχει εκτοξευτεί σήμερα λόγω της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, εξαναγκάζοντας τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αντιμετωπίζουν πλέον την προοπτική ενός τρίτου δανείου το οποίο θα συνοδεύεται από παραγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.

Το θέμα θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας κατά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών από όλο τον κόσμο στη σύνοδο του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, προσθέτει το δημοσίευμα της WSJ.
πηγή: mignatiou.com