"Διασκεδάζει" το ΔΝΤ τις αρνητικές εντυπώσεις των δηλώσεων Πόουλ Τόμσεν

Προσπάθεια να «μαζέψουν» τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε για μια ακόμη φορά η εριστική συμπεριφορά του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, έγινε χθες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν σύμφωνα με πληροφορίες να μην τιναχθεί στον αέρα η δυνατότητα συνέχισης της τεχνοκρατικής διαπραγμάτευσης εξαιτίας της στάσης του Δανού ελεγκτή.

Το θέμα ήλθε την Πέμπτη στην επιφάνεια από την ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Τόμσεν απευθύνθηκε με υπεροψία και εριστικό ύφος σε 40 στελέχη της ελληνικής διοίκησης και πολιτικούς παράγοντες λέγοντας: «Μην λέτε εκεί έξω ότι δεν θα πάρετε μέτρα, γιατί απλά θα τα πάρετε»…

Στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις ρωτήθηκε για το δημοσίευμα του «Βήματος» από τον ανταποκριτή του Mega κ. Μιχάλη Ιγνατίου και απάντησε τα εξής: «Δεν πρέπει να κάνουμε σπέκουλα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Η αποστολή την παρούσα περίοδο αξιολογεί τα στοιχεία για τον Προϋπολογισμό 2014. Θα πρέπει να δούμε τι μέτρα θα απαιτηθούν για να φθάσουμε στον στόχο»…

Πηγές της τρόικας ανέφεραν αργότερα ότι όταν αναφέρονται σε μέτρα εννοούν διαρθρωτικά καθώς επίσης και όσα υπάρχουν ήδη στα μνημόνια και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Παρά τη σκληρότητα που επιδεικνύουν πίσω από κλειστές πόρτες, πληροφορίες αναφέρουν ότι στις τάξεις της τρόικας υπάρχει ανησυχία για τις αντιδράσεις που σημειώνονται στην πίεση για μέτρα.

Προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα έγινε και από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών που έδωσαν στη δημοσιότητα μια ήπια εκδοχή διαλόγων που έλαβαν χώρα πριν τα αλαζονικά σχόλια του κ. Τόμσεν ενώπιον σαράντα ανθρώπων.

Σύμφωνα με την εκδοχή των κύκλων του Υπουργείου, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα με υφεσιακό χαρακτήρα. Ο κ. Τόμσεν απάντησε ότι «όποια μέτρα και αν πάρει η Ελλάδα θα έχουν επίπτωση στην οικονομία αλλά αυτοί οι κραδασμοί θα απορροφηθούν» για να λάβει την ανταπάντηση του υπουργού Οικονομικών ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν προτίθεται να πάρει μέτρα» και ότι το βάρος θα πέσει στην είσπραξη φόρων και εισφορών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «σε αυτό το σημείο ο Τόμσεν σίγησε»…

«Persona non grata»
Στο θέμα παρενέβη την Πέμπτη και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος μιλώντας στο «Bήμα» υποστήριξε ότι ο κ. Τόμσεν μετά από αυτή τη δήλωση «θα έπρεπε να είναι ανεπιθύμητος», καθώς «λοιδορεί τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και υποκαθιστά ην κυβέρνηση» και κάλεσε τον Δανό να προβεί σε ξεκάθαρη διάψευση. Κάτι που δεν συνέβη ούτε από τον κ. Τόμσεν ούτε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κ. Ράις.

Αναβολή συνάντησης
Εν τω μεταξύ η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τα στελέχη της τρόικας που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή το απόγευμα μετατέθηκε για το πρωί της Κυριακής. Η μετάθεση αυτή έγινε «επειδή ζήτησε η τρόικα περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί τα στοιχεία που της δόθηκαν από την ελληνική πλευρά» σύμφωνα πάντα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
πηγή: mignatiou.com/