Ξεκίνησε στην Ευρωβουλή ο έλεγχος για τη δράση της τρόικας

Ξεκίνησε η έρευνα της επιτροπής Οικονομικών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας στις χώρες της κρίσης. Εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ υπεραμύνθηκαν της πολιτικής τους στις χώρες των μνημονίων.

Την άποψη ότι τα μνημόνια απέτρεψαν την άτακτη χρεοκοπία των χωρών που εφαρμόστηκε, ενώ έθεσαν τις βάσεις για την αποκατάσταση διαρθρωτικών ανισορροπιών, υποστήριξαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, στην πρώτη δημόσια ακρόαση στην Ευρωβουλή για το ρόλο της τρόικας, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Τόσο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Κομισιόν Σερβάς Ντερούζ, όσο και το μέλος της ΕΚΤ στην τρόικα για την Ελλάδα Κλάους Μαζούχ, αναγνώρισαν ότι έγιναν και λάθη, αλλα τα περισσότερα, όπως είπαν, έγιναν από την πλευρά των χωρών που εφαρμόστηκαν τα μνημόνια.

Ο κ. Ντερούζ έκανε ιδιαίτερα μνεία στην εντυπωσιακή πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης από το 2009 μέχρι σήμερα, στο πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται να εμφανίσει η Ελλάδα το 2013, προέβλεψε ότι η χώρα μα θα βγει στις αγορές για δανεισμό το 2015, ενώ σχετικά με την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων είπε ότι θα πρέπει αυτά να είναι κοινωνικά δίκαια και να μην προβλέπουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Κλ. Μαζούχ: έξοδος από την ύφεση το 2014

ο Κλάους Μαζούχ
Από την πλευρά του ο Κλάους Μαζούχ απέδωσε την ελληνική κρίση στις μεγάλες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών, κυρίως για μισθούς και συντάξεις, που έκαναν με το πέρασμα των ετών την κατάσταση μη διαχειρίσιμη.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2014, ενώ το πρόγραμμα που εφαρμόζεται δημιούργησε τις βάσεις για ανάπτυξη και απασχόληση, αν και, όπως είπε, παραμένουν ακόμη πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, κυρίως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Για τις αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα, επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία για καθυστερήσεις, ενώ σημείωσε τη δέσμευση του νέου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα.

Οι δημόσιες ακροάσεις θα συνεχιστούν, ενώ η αρμόδια επιτροπή θα υποβάλει το πόρισμά της με τις προτάσεις της για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της τρόικας πριν απο τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014.
πηγή: Deutsche Welle