Μέρκελ:Ο Σαμαράς μου παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα

Ολοκληρώθηκε, πριν λίγη ώρα, η συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. «Βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης... Το εντυπωσιακό επίτευγμα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με τον Πρωθυπουργό, ενώ πρόσθεσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς της παρουσίασε μια σειρά από εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το action24.gr, η κα Μέρκελ υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει τις τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες, αλλά συμπλήρωσε πως θα πρέπει να επιτευχθεί ισοσκελισμός του προϋπολογισμού και διαρθρωτικές αλλαγές.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι «το πρωτογενές πλεονασμα είναι το πρώτο σημαντικό καθολικά αποδεκτό επίτευγμα για έξοδο από την κρίση».

«Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό ήταν στόχος για το επόμενο έτος και όχι για φέτος. Έχουμε ήδη καλύψει πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα κάνουμε και άλλα, όπως τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

«Θυμηθείτε πως ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε και θα είναι επιτυχημένος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ.»



Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τόσο το θέμα της παράνομης μετανάστευσης όσο και το θέμα της Υγείας, όπου η Γερμανία αναμένεται να παράσχει τη βοήθειά της στην Ελλάδα.

Για το θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είπε: «Δεν θέλω να συζητήσω δημόσια για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Θα υπάρξει συμφωνία».

Η συνάντηση έγινε κατόπιν πρόσκλησης της κ. Μέρκελ, με αφορμή την παρουσία τού πρωθυπουργού στην εκδήλωση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, όπου θα μιλήσει αύριο, Σάββατο.

Τον Αντώνη Σαμαρά συνοδεύουν στην επίσκεψή του στη γερμανία ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι σύμβουλοί του Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου

Την πολιτική των προγραμμάτων διάσωσης, που εφαρμόζονται σε χώρες της Ευρωζώνης, υπερασπίστηκε, εχθές, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, κάνοντας, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα, «ενώ πριν από λίγο καιρό δεν το περίμενε κανείς» και συχνά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις.

«Απολύτως αξιοσημείωτες» χαρακτήρισε δε τις μεταρρυθμίσεις που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο.

Μιλώντας, στο συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung -στο οποίο θα μιλήσει το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς- η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος και επανέλαβε ότι η Γερμανία επιθυμεί η Ελλάδα να ξανασταθεί σύντομα στα πόδια της.

«Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πολλά, τι δεν είναι ακόμη όπως το φανταζόμαστε εμείς από τη γερμανική σκοπιά. Αλλά η αλλαγή είναι σοβαρή», δήλωσε η κ. Μέρκελ και σημείωσε ότι η Ελλάδα αυτή τη χρονιά εισέπραξε περισσότερα χρήματα από όσα ξόδεψε, εάν εξαιρεθούν οι τόκοι. Πρόσθεσε δε ότι πολλοί από την τρόικα δεν θεωρούσαν ότι θα ήταν ικανή, αλλά η Ελλάδα το κατάφερε και εξέφρασε γι' αυτό τον μεγάλο σεβασμό της.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ως αποδείξεις των θετικών αποτελεσμάτων που φέρνουν ήδη τα προγράμματα διάσωσης και τόνισε ότι για τη Γερμανία αποτελεί εθνικό συμφέρον η ευημερία της Ευρώπης.

Επανέλαβε δε ότι για το Βερολίνο η αλληλεγγύη και η ανάληψη της εθνικής ευθύνης αποτελούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Τα σχόλια της αντιπολίτευσης 

Αλ. Τσίπρας: Ο Πρωθυπουργός παρακαλάει για τον λυπηθεί η Μέρκελ
Από την Αθήνα σχολιάζοντας την δήθεν διαπραγμάτευση Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: "Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση. Ας μην γελιόμαστε. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος σήμερα θα συναντήσει την κα Μέρκελ για να την παρακαλέσει να τον λυπηθεί, μεταφέροντας δηλαδή τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις για νέα επιβάρυνση και νέα μέτρα μετά τις ευρωεκλογές. Και με μοναδικό επιχείρημα, λυπηθείτε μας γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το επιχείρημα του πρωθυπουργού και δεν ξέρω αν η κυρία Μέρκελ θα τον λυπηθεί. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι σίγουρα είναι αξιοθρήνητος".

Π. Καμμένος: Ο κ. Σαμαράς, Πρωθυπουργός μιας χώρας με 6.000 αυτοκτονίες
"Η εγχείριση επέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε. Οι δηλώσεις Μέρκελ - Σαμαρά αγνοούν έναν μόνο παράγοντα, τον Έλληνα πολίτη, καθώς οι Έλληνες 15 μήνες μετά τη «λάθος συνταγή», το φάρμακο που σκοτώνει τον ασθενή, ζουν την τραγωδία των μνημονίων", σημέιωσε στην δήλωσή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος υπευνθυμίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς "είναι πρωθυπουργός μιας χώρας με 6.000 αυτοκτονίες, δύο εκατομμύρια ανέργους και ετοιμάζεται να επιτρέψει τη δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων". Ο Πάνος Καμμένος κατέληξε λέγοντας πως "οι γερμανικές εκλογές παρήλθαν και περί αναδιάρθρωσης του χρέους, που υπόσχεται ο κ. Σαμαράς, ουδέν".