Η εισβολή στο ραδιομέγαρο βήμα στο δρόμο του μεταλλαγμένου μετανεωτερικού αυταρχισμού.

Η αστυνομική εισβολή στο ραδιομέγαρο της Aγίας Παρασκευής αποτελεί ένα ακόμη βήμα στον δρόμο του μεταλλαγμένου μετανεωτερικού αυταρχισμού, τον οποίο ακολουθεί από τη συγκρότησή της η μνημονιακή συγκυβέρνηση (βλ. αναλυτικά Κ. Χρυσόγονου, Η καταστρατήγηση του Συντάγματος στην εποχή των μνημονίων, Αθήνα 2013. σ. 57 επ.). 

Η ίδια η κυβέρνηση ισχυρίζεται βέβαια ότι απλώς «εφαρμόζει το νόμο». Αυτό όμως είναι αναληθές, αφού κανένας νόμος ψηφισμένος από τη Βουλή δεν προβλέπει το κλείσιμο της ΕΡΤ ή την αντικατάστασή της από άλλον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Υπάρχει μόνο μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που εκδόθηκε κατά παράβαση του σχετικού άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος, δεδομένου ότι δεν υφίστατο ούτε καν υποψία «απρόβλεπτης» ανάγκης. Η πράξη αυτή εξάλλου ουδέποτε κυρώθηκε από τη Βουλή. 

Υπάρχει ακόμη μια κοινή απόφαση του δοτού υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου (πρώην βοηθού παρουσιαστή ψυχαγωγικών τηλεοπτικών εκπομπών), η οποία εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση, υποτίθεται, της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Από τους κυβερνητικούς εγκεφάλους διέφυγε όμως ότι το Σύνταγμα (άρθρο 43 παρ. 2) επιτρέπει την παροχή εξουσιοδότησης μόνο με διάταξη νόμου και όχι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. 

Στη συνέχεια βέβαια η ίδια αυτή κυβέρνηση αρνήθηκε κατ΄ ουσία να συμμορφωθεί με την προσωρινή διαταγή του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ίδιου δικαστηρίου, όπου γινόταν λόγος για «συνέχιση» της μετάδοσης των προγραμμάτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αντί για συνέχιση είχαμε διακοπή των προγραμμάτων αυτών για πολλές εβδομάδες και κατόπιν έναρξη εκπομπής άλλου προγράμματος. Τώρα η κυβερνητική πειρατεία ολοκληρώνεται με την εισβολή στο ραδιομέγαρο. Bravissimo.
του Κώστα Χρυσόγου στο facebook