Γιώργος Δελαστίκ: Που το πάει ο Τσίπρας;

Κοινοβουλευτικός κρετινισµός ή παροχή υπηρεσιών προς την κυβέρνηση Σαµαρά-Βενιζέλου, σε µια ώρα κρίσιµη γι’ αυτήν, µε τα φαινόµενα αποσύνθεσης της συνοχής των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να εντείνονται, προκειµένου να εκτιµηθεί από την αστική τάξη ο ΣΥΡΙΖΑ ως «υπεύθυνο συστηµικό κόµµα»... και να λάβει επιτέλους, ο Αλέξης Τσίπρας την πολυπόθητη έγκριση της «πρωθυπουργησιµότητάς» του; Ή µήπως συµβαίνει το εντελώς αντίθετο; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή γνωρίζει κάτι το οποίο εµείς αγνοούµε και το οποίο κατά την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή θα αποτελέσει συντριπτικό πλήγµα για την κυβέρνηση;

Σε λίγες ώρες, τα µεσάνυχτα που θα ολοκληρωθεί η καταµέτρηση των ψήφων επί της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουµε την οριστική απάντηση στα ερωτήµατα αυτά. Την ώρα αυτή δεν έχουν πλέον κανένα νόηµα οι υποθέσεις. Η άποψή µας θα βασιστεί στα πραγµατικά γεγονότα, όπως θα έχουν διαµορφωθεί. Θα δούµε και θα κρίνουµε. Το βέβαιο µέχρι στιγµής είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, µόλις γύρισε από τις ΗΠΑ, αιφνιδίασε τους πάντες, συµπεριλαµβανοµένων κορυφαίων στελεχών του κόµµατός του, υποβάλοντας µια πρόταση µοµφής, πρόταση δυσπιστίας όπως είναι η κοινοβουλευτική ονοµασία της, η οποία είναι απολύτως βέβαιο από µαθηµατική και πολιτική σκοπιά ότι θα απορριφθεί µε συντριπτική πλειοψηφία! Για να γίνει δεκτή µια πρόταση δυσπιστίας και να ανατραπεί η κυβέρνηση Σαµαρά-Βενιζέλου, ανεξαρτήτως των παρόντων βουλευτών, πρέπει να συγκεντρώνει υπέρ της το ελάχιστο 151 ψήφους. Αυτό είναι εντελώς αδύνατο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει µόνο 72 βουλευτές, άρα του λείπουν… ογδόντα! Πού θα τους βρει; Το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τα µόνα κόµµατα που έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση µοµφής, έχουν 12 και 18 βουλευτές αντίστοιχα, άρα άθροισµα 30. Σύνολο µε τον ΣΥΡΙΖΑ 102. Λείπουν ακόµα… πενήντα!

Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι οι 14 βουλευτές της δεν θα υπερψηφίσουν την πρόταση, θα ψηφίσουν «παρών». Υπάρχουν και 11 ανεξάρτητοι, από τους οποίους ίσως οι περισσότεροι θα ψηφίσουν υπέρ της ανατροπής της κυβέρνησης. Μαζί µε τους προηγούµενους, δεν φτάνουν ούτε τους 110. Λείπουν σαράντα! Προστιθέµενοι σε αυτούς οι 15 από τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (αφού οι 3 είναι κρατούµενοι) γίνονται το πολύ 125. Λείπουν τουλάχιστον 26 µε 30 βουλευτές, ανάλογα µε το πόσοι ανεξάρτητοι ψήφισαν υπέρ. Έχει ο Τσίπρας εξασφαλίσει την αποστασία τόσων βουλευτών τς ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Το θεωρούµε αδύνατο, αλλά σε λίγες ώρες θα διαπιστώσουµε αν κάνουµε λάθος. Θα ήµασταν οµολογουµένως πανευτυχείς συναισθηµατικά (αν και βαθύτατα προβληµατισµένοι και ανήσυχοι πολιτικά), σε περίπτωση που όντως συνέβαινε κάι τέτοιο. Υποµονή για λίγες ώρες ακόµη. Όποιο και αν είναι πάντως το αποτέλεσµα της αποψινής ψηφοφορίες, είναι βέβαιο ότι από αύριο όλοι οι αριστεροί θα βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ µε άλλο µάτι. Θα του βγάζουν το καπέλο, αν πετύχει την υπερψήφιση από 151 βουλευτές της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε και ανατρέψει στη Βουλή την απεχθή κυβέρνηση Σαµαρά-Βενιζέλου. Αν όµως η πρότασή του απορριφθεί και κατά την ψηφοφορία δεν συµβεί κάτι άλλο που να συνιστά ισχυρότατο πλήγµα έναντι της κυβέρνησης, οι πολιτικές συνέπειες θα είναι βαρύτατες για τον ελληνικό λαό.

Η απόρριψη µιας πρότασης δυσπιστίας αντικειµενικά ενισχύει τη θέση της κυβέρνησης. Ιδίως της κυβέρνησης αυτής µε µόλις 155 από τους 300 βουλευτές και δεκάδες κυβερνητικούς βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να έχουν κηρύξει φραστικό «αντάρτικο» της πλάκας, εντελώς υποκριτικό, κατά του υπουργού Οικονοµικών Γιάννη Στουρνάρα. Αυτό είχε όµως επιπτώσεις στη συνείδηση των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, άσχετα από το γεγονός ότι οι αριστεροί γνώριζαν πως όλο αυτό το άθλιο πολιτικό τσούρµο των βουλευτών θα υπερψήφιζε πανηγυρικά µε χέρια και µε πόδια όλα τα µέτρα που επιβάλλουν οι Γερµανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους. Αν ο Σαµαράς και ο Βενιζέλος κερδίσουν την ψηφοφορία απόψε, αναβαπτισµένοι κοινοβουλευτικά στην πλειοψηφία τους, από αύριο το πρωί θα αισθάνονται πολύ πιο ισχυροί για να λιώσουν κυριολεκτικά τον ελληνικό λαό µε αντιλαϊκά µέτρα! Δεν έχουµε αυταπάτες. Ξέρουµε ότι τα µέτρα θα τα ψήφιζαν οπωσδήποτε και ότι η «διαφωνία» µε την τρόικα των επικυρίαρχων είναι πολιτικά καραγκιοζιλίκια για να ξεγελάσουν τον «λαουτζίκο», όπως τον θεωρούν περιφρονικά. Θα αποτελεί όµως αρνητική πράξη προς τους εργαζόµενους και όλους τους Έλληνες εκ µέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αν τελικά µε την πρόταση δυσπιστίας δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συσπειρώσει γύρω της και τους 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – πόσον µάλλον αν η κυβέρνηση πάρει και κανα-δυό ψήφους παραπάνω, όπως του Λοβέρδου και άλλων παρόµοιας πολιτικής υφής. Η πολιτική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τότε πολύ µεγάλη.

Ευχόµαστε να µη συµβεί κάτι τέτοιο. Παρόλο που δεν το πιστεύουµε, ελπίζουµε ο Τσίπρας να έχει προετοιµάσει κάτι σοβαρό και τα όσα θα λάβουν χώρα κατά την ψηφοφορία στη Βουλή απόψε να µας εκπλήξουν θετικά. Γιατί αν, αντιθέτως, τα πράγµατα εξελιχθούν όπως υποθέτουµε αγνοώντας τι έχει σχεδιάσει, τότε σίγουρα δεν θα πρόκειται απλώς για βαρύτατο σφάλµα οφειλόµενο σε ανίατη κοινοβουλευτική πολιτική νόσο. Για να δούµε τι θα γίνει απόψε…
του Γιώργου ΔΕΛΑΣΤΙΚ στο prin.gr