Υποβρύχια - Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στην πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Κόντρα χωρίς προηγούμενο – τουλάχιστον για τα τελευταία πολλά χρόνια – ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να προκαλέσει η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει την υπόθεση των συμβάσεων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά για τα υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού.

Η πρόταση, σύμφωνα με το protothema.gr, είναι νομοτεχνικά έτοιμη εδώ και ημέρες – από ομάδα πολιτικών και νομικών με επικεφαλής τον Κώστα Χρυσόγονο – αλλά η Κουμουνδούρου δεν ήθελε να την καταθέσει τις προηγούμενες ημέρες, που η επικαιρότητα κυριαρχούνταν από άλλα θέματα. 

Η κατάθεσή της αναμένεται το αργότερο μέχρι την Τετάρτη – πιθανόν και την Τρίτη – και θα στοχεύει στην αναζήτηση ευθυνών του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η σφοδρότητα με την οποία έχουν συγκρουστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και γενικότερα για το θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο κ. Βενιζέλος επιβεβαιώνει ότι η υπόθεση θα εξελιχθεί σε αιτία πολέμου ανάμεσα στα δύο κόμματα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει με την πρόταση να προκαλέσει ρωγμές ή έστω να εκθέσει πολιτικά τον Αντώνη Σαμαρά και τα στελέχη του, που μέχρι πριν ενάμισι χρόνο ήταν στη λογική να διερευνηθεί η υπόθεση, την οποία θεωρούσαν τουλάχιστον αμφιλεγόμενη. 

Ωστόσο είναι απίθανο να υιοθετηθεί από την Βουλή η πρόταση, καθώς δεν φαίνεται να λαμβάνει όλες τις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών (Λοβέρδος και Αηδόνης σίγουρα δεν πρόκειται να την ψηφίσουν), ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση της ΔΗΜΑΡ. Πρέπει όμως να υπάρξουν και πολλές διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο – τουλάχιστον δέκα βουλευτών - εφόσον βέβαια σύσσωμη η αντιπολίτευση υπερψηφίσει την πρόταση, για να εγκριθεί τελικά αυτή, όπερ σημαίνει ότι οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθεί η επιτροπή είναι ελάχιστες. 

Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρον αναμένεται και η απάντηση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είχε δηλώσει στη Βουλή ότι μόλις κατατεθεί η πρόταση τότε θα αποκαλύψει τα συμφέροντα, που εξυπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την κίνησή του αυτή.