Που οδηγεί η πολιτική των παραχωρήσεων

«Δεν υπάρχει χώρα που να ονομάζεται Κύπρος» δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνοντας έτσι, που το πάει η Άγκυρα, όταν πιέζει και προκύπτει από τις επανειλημμένες δηλώσεις του Νταβούτογλου, να αρχίσουν εδώ και τώρα οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

Την ίδια ώρα που έκανε αυτές τις δηλώσεις ο τούρκος πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν στην Κωνσταντινούπολη και φύτευε συμβολικά ένα δενδρύλλιο στο Πάρκο Γκεζί. Σφάξε με Αγά μου ν αγιάσω που λένε…

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε επίσης, ότι αυτό που υπάρχει στη Μεγαλόνησο, είναι η τοπική διοίκηση της νότιας Κύπρου: «Υπάρχει βόρεια Κύπρος και μια πράσινη γραμμή μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κύπρου», είπε για να προσθέσει ότι στην πράσινη γραμμή υπάρχουν μονάδες ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τη δήλωση αυτή, ο τούρκος πρωθυπουργός την έκανε, μετά από ένα συνέδριο στην Πολωνία και ισχυρίσθηκε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση είχε γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους».

Βεβαίως προηγήθηκε η γκάφα της ελληνικής πλευράς και μάλιστα με προτροπή του Προέδρου Αναστασιάδη που δεν ήταν άλλη από τη συμφωνία Βενιζέλου- Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη, για τις χιαστή επαφές ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους με την Άγκυρα και Τουρκοκυπρίους με την Αθήνα. Σε τι άραγε θα ωφελήσουν αυτά τα ταξιδάκια;

Μήπως αυτό σημαίνει στην ουσία αναγνώριση του ψευδοκράτους, που αποτελεί για την ώρα το μοναδικό ανάχωμα και το μόνο χαρτί, που διαθέτει η Ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Κι αυτό προκύπτει από την άρνηση του κατοχικού ηγέτη των Τ/Κ Ντερβίς Έρογλου να δεχθεί να υπογράψει ένα συμφωνητικό, που στην ουσία θα επιβεβαιώνει τα τις συμφωνίες Κορυφής του 1977 και 1979 για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία και μια υπηκοότητα.

Προηγήθηκαν οι απαράδεκτες παραχωρήσεις, που έκανε ο προκάτοχος του Ν. Αναστασιάδη, χωρίς καμιά αντίστοιχη από την άλλη πλευρά, που για η Άγκυρα θεωρούνται δεδομένες, τα έγγραφα Ντάουνερ που τις κωδικοποιούν , αλλά και η τορπίλη του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην προσπάθεια Αναστασιάδη για εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία της λύσης, προκειμένου αυτή να συνάδει με τις βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου.

Την ίδια ώρα τα φερέφωνα της Άγκυράς στα κατεχόμενα, σε όλους τους τόνους διατυμπανίζουν ότι η όποια λύση, θα αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο για την Ε.Ε., άρα θα αποκλίνει των κοινοτικών κεκτημένων και αυτό σημαίνει ότι θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Άγκυρας.

Θέλουν με απλά λόγια και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, που σημαίνει και στρατεύματα και εποίκους και διατήρηση της σημερινής γραμμής στο 38% και κλείσιμο στο εδαφικό με επιστροφή μόνο της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου και ενδεχομένως της πράσινης γραμμής. Με μια τέτοια λύση, πλήρους υποταγής της Κύπρου στον τουρκικό επεκτατισμό, το σχέδιο Ανάν θα μοιάζει με παντεσπάνι που χάθηκε δια παντός από μπροστά μας…
πηγή: mignatiou.gr