Γ. Προβόπουλος: «Οι συνεπείς φορολογούμενοι επωμίστηκαν ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος της προσπάθειας»

Καμπάνακι κινδύνου για τα δεινά που μπορεί να φέρει μία ενδεχόμενη όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης μέσα στο 2014, χτυπά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, υπογραμμίζοντας πως είναι... εθνική ανάγκη «να διαφυλαχθούν όσα έχουμε ήδη πετύχει με τεράστιο κοινωνικό κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να σιγουρέψουμε την οικονομική προοπτική της χώρας».

«Η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμη εύθραυστη», εκτιμά σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο κ. Προβόπουλος και πλέον τονίζει, απομένει να πορευτούμε ακόμη το δύσκολο «τελευταίο μίλι».

Στο σημείο αυτό της συνέντευξής του, αναγνωρίζει πως η δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας τετραετίας βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ό,τι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων, ιδιαίτερα των ειλικρινών.

Ο διοικητής της ΤτΕ διαβλέπει πάντως ουσιαστική πρόοδο στην ελληνική οικονομία και επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο όπως επισημαίνει, δεδομένου ότι το 2014 είναι έτος εκλογικών αναμετρήσεων, οι θετικές προβλέψεις «μπορεί να αποδυναμωθούν, αν δεν ακυρωθούν» σε περίπτωση που η πολιτική αντιπαράθεση οξυνθεί περαιτέρω. Γι αυτό, συμπληρώνει, απαιτείται «η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε ένα θετικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Τέλος, ο κεντρικός τραπεζίτης στη συνέντευξή του αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων, αφού όπως σημειώνει, οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.