Αιθαλομίχλη: Μια από τις "πληγές" των μνημονίων και της τρόικα - Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ!

Σύσκεψη προκειμενου να συντονίσουν τις δράσεις για το οξύ πρόβλημα της αιθαλομίχλης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτήν θα μετέχουν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης και ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Σημειώνεται ότι το τοξικό νέφος της αιθαλομίχλης αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα και αύριο σύμφωνα με την ΕΜΥ με τις μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων τις πρωινές ώρες. Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ολέθριες επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στην υγεία κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Τις τελευταίες ημέρες με βάση την εξέλιξη των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Μαρούσι και το κέντρο της Αθήνας η αιθαλομίχλη ξεπέρασε το όριο επιφυλακής, ενώ το πλησίασε σε Πειραιά και Λυκόβρυση. Επίσης αυξημένες ήταν οι τιμές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καταγγέλει επίσης ότι σύμφωνα και με πρόσφατη επιστημονική έκθεση που κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος το οικονομικό κόστος για τη Δημόσια Υγεία από την έκταση του φαινομένου και τις συνέπειες του σε νοσούντα πληθυσμό, είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό κόστος που θα είχαμε, αν απλά μειωνόταν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Και προτείνει ως προτεραιότητες πρώτον την πιστοποίηση της καύσιμης ύλης και των μέσων θέρμανσης και την προώθηση μιας επιδοματικής πολιτικής που θα ανακουφίζει τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ώστε να μην καταφεύγουν σε απελπισμένες λύσεις, ολέθριες για τη Δημόσια Υγεία.

Νότης Μαριάς: Χαμένη στην αιθαλομίχλη η συγκυβέρνηση


Νέες βολές κατά της δικομματικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς/

«Χαμένη στην αιθαλομίχλη, η συγκυβέρνηση συνεχίζει την ανάλγητη πολιτική της με το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης και παραδίδει τον εξαθλιωμένο ελληνικό λαό στο κρύο, βαθαίνοντας έτσι την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας» δήλωσε ο Νότης Μαριάς, σχετικά με τη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για την αιθαλομίχλη και το πετρέλαιο θέρμανσης.       

 Ανησυχητικές τιμές καρκινογόνων ουσιών

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σιούτας, σύμφωνα με την Deutsche Welle, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, εξηγεί ότι «οι άνθρωποι θέλουν να ζεσταθούν, παλεύουν με την υψηλή ανεργία και τα αυξανόμενα έξοδα για καύσιμα». Αποτέλεσμα αυτών είναι -σύμφωνα με τον έλληνα καθηγητή- ότι προχωρούν στην καύση χαμηλής ποιότητα υλικών, όπως ξύλου και σκουπιδιών. Ως εκ τούτου, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έχει αυξηθεί από 26 σε 36 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επισημαίνει ότι «η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβ.μ. για αυτά τα επιβλαβή στοιχεία. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η συγκέντρωση οργανικών ουσιών στον αέρα έχει αυξηθεί κατά δύο έως πέντε φορές. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και καρκινογόνες ουσίες, όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες».