Τροπολογία για ασπίδα προστασίας της πρώτης κατοικίας καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια ανακοινώνει το πρωί σήμερα ο πρόεδρός του, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό portal της Real News.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που μιλά στις 9.30 το πρωί στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου και το μεσημέρι στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του, θα ανακοινώσει ο ίδιος την πρωτοβουλία, η οποία τις επόμενες ημέρες θα λάβει τη μορφή νομοθετικής πρότασης.

Η πρόταση περιλαμβάνει δύο σκέλη:

Πρώτον, την παράταση του νόμου Κατσέλη για τους πλειστηριασμούς κατά ένα τουλάχιστον χρόνο. Και δεύτερον, την απαγόρευση στις τράπεζες να πουλούν τα κόκκινα δάνεια σε hedge funds.

Η αίσθηση, μάλιστα, της Κουμουνδούρου είναι πως έχει επέλθει συμβιβασμός με την τρόικα, με αποτέλεσμα όπως υποστηρίζουν τους «λεονταρισμούς» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Για την αύξηση της τιμής των διοδίων

Η Κουμουνδούρου, επίσης, προτίθεται σήμερα να θέσει θέμα για την αύξηση της τιμής των διοδίων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Εισηγητής ο Τσακαλώτος

Η κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΠΓ θα έχει ως αντικείμενο τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή που ξεκινά αύριο. Μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα, θα υπάρξει εισήγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με έμφαση στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με κριτική στην κυβέρνηση.
 
Το κείμενο της τροπολογίας που προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας έχει ως εξής:
Άρθρο 1
Η προθεσμία της αναστολής των πλειστηριασμών, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 16ης Δεκεμβρίου 2011 (Α’ 262) και όπως η Πράξη αυτή κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 4047/2012 (Α’ 31), παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2014.
Στην παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ν.3869/2010(Α’ 130), όπως ισχύει, η φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013» αντικαθίσταται από τη φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014».
Άρθρο 2
Απαγορεύεται απολύτως η άμεση ή έμμεση μεταβίβαση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και αλληλόχρεων λογαριασμών, που συνήφθησαν μεταξύ ελλήνων πολιτών ή μονίμων κατοίκων Ελλάδος και νομίμως λειτουργούντων στην Ελλάδα τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τρίτους, καθώς και κάθε είδους απαιτήσεων που προκύπτουν εξ αυτών. Απαγορεύται επίσης η παροχή εγγυήσεων επί των δανείων και αλληλόχρεων λογαριασμών του εδαφίου α’ κατά τρόπον ώστε να καταλήγουν σε έμμεση εκχώρησή τους.
Τυχόν μεταβιβάσεις και παροχές εγγυήσεων που έλαβαν χώρα μετά τη δημοσίευση του παρόντος είναι αυτοδικαίως άκυρες και δεν γεννούν δικαιώματα υπέρ του τρίτου έναντι του οφειλέτη.