ΒΟΥΛΗ: "ΟΧΙ" στην εξεταστική για τα υποβρύχια, "ΝΑΙ" στη διακοπή χρηματοδότησης της Χ.Α.

"ΌΧΙ" στην εξεταστική για τα υποβρύχια είπε η Βουλή, καθώς στην ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 167 ψήφισαν κατά, σε σύνολο 287.

Η συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας έγινε σε έντονους τόνους και με  ανταλλαγή βαρύτατων υπαινιγμών για εξυπηρέτηση συμφερόντων, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για "κολπο γκρόσο" καλώντας τα κόμματα της συγκυβέρνησης να σταματήσουν «να το παίζουν Πόντιοι Πιλάτοι».

Έκανε λόγο για συγκάλυψη σκοτεινών σημείων της υπόθεσης, επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά ότι απουσιάζει από την συζήτηση γιατί δεν έχει το θάρρος να υπερασπισθεί τον αντιπρόεδρό του, αφήνοντάς τον έρμαιο, ενώ κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι η στάση του δείχνει ενοχή.   

Ευάγγελος Βενιζέλος
Χυδαιότητες, συκοφαντίες και ανευθυνότητα καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι πίσω από την κίνηση αυτή, υπάρχουν άλλα κίνητρα: «Συμφέροντα που δεν θέλουν την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την κρίση».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ακόμα ότι η επίθεση εναντίον του «ενέχει το στοιχείο της στρατηγικής εφόδου που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάθε τόσο μένει από καύσιμα». 

Πάνος Καμμένος   
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ζήτησε «να σπάσει το απόστημα και να βγουν όλα στο φως, ποιοι είναι εκείνοι που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι».

Αλέκα Παπαρήγα
Στόχος του ΚΚΕ είναι η ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής, είπε η επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικά ρηχή». Πρόσθεσε μάλιστα, πως αν και γνωρίζουν εκ των προτέρων ποια θα είναι η κατάληξη των εξεταστικών επιτροπών, το ΚΚΕ θα πει «ναι».
 
Ηλίας Παναγιώταρος
Το σκάνδαλο των υποβρυχίων έχει βάθος χρόνου είπε ο Ηλίας Παμαγιώταρος εκ μέρους της ΧΑ. Ξεκίνησε το 1995 με την απόρριψη από τον υπουργό Βιομηχανίας Σημίτη της προτάσεως του δολοφονηθέντα από την 17νοέμβρη Περατικού να αγοράσει τα ναυπηγεία με ανταλλάγματα, ενώ μετά από δύο χρόνια δόθηκαν σε μια γερμανική εταιρία με λιγότερο τίμημα.

Στην παραδοχή ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εκτέλεση της σύμβασης του 2010, προέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, προτείνοντας άμεση προσφυγή κατά των ιδιοκτητών των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ, με  παράλληλη συγκρότηση κοινής διακομματικής επιτροπής για τον «καταλογισμό ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους, που είναι οι ιδιοκτήτες».
 
Διακοπή χρηματοδότησης της ΧΑ

Με μεγάλη πλειοψηφία 241 "ΝΑΙ", 26 "ΟΧΙ" και 5 "παρών" και με πιο χαρακτηριστικό της ψηφοφορίας την... τριχοτόμηση των ψήφων από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, η Βουλή αποφάσισε χθες το βράδυ τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης για το κομματικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Η Ολομέλεια του Σώματος επικύρωσε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την εισήγηση της επιτροπής δεοντολογίας, ενώ ανέδειξε το πολιτικό πρόβλημα των ΑΝΕΛ με τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις των βουλευτών της που κινήθηκαν σε όλο το φάσμα των επιλογών, από το «όχι» που επέλεξαν κάποιοι μέχρι το «παρών» και το «ναι», ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία από την ψηφοφορία του επικεφαλής του κόμματος Π. Καμένου.

Το "ΟΧΙ" του Μ. Γλέζου

«ΟΧΙ», όμως, στην αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής ψήφισε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γλέζος, ο οποίος διευκρινίζοντας αργότερα τη στάση του δήλωσε: «Τους σταυρωτήδες των χριστιανικών αρχών, τους διαστρεβλωτές των Αρχαίων Ελλήνων και όλους αυτούς που θέλησαν να διαβρώσουν την ελληνική κοινωνία, δεν τους πολεμάμε με αποφάσεις, αλλά πολιτικά. Δεν τους πολεμάμε όπως αυτοί επιδιώκουν».

Από την ψηφοφορία απουσίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αν και συμμετείχε στην προηγούμενη για την εξεταστική επιτροπή, ενώ στην ψηφοφορία επί της νομοθετικής ρύθμισης, που οδήγησε στη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, η ίδια είχε ψηφίσει «παρούσα» με το κόμμα της να τάσσεται υπέρ της ρύθμισης.