Στο Ευρωκοινοβούλιο η «Μαύρη Βίβλος» του Μνημονίου διά χειρός... Αλ. Τσίπρα! (Video)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα, Τετάρτη, συναντάται για πρώτη φορά και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Όλι Ρεν.

Στην συνάντησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωβουλευτές- μέλη του Κοινοβουλίου που πρόκειται να «αξιολογήσουν» την τρόϊκα. Ο κ.Τσίπρας είχε την ευκαιρία να σχηματίσει προσωπική άποψη για το έργο της επιτροπής και να διαπιστώσει ότι οι ευρωβουλευτές δεν φαίνεται να τηρούν ενιαία στάση: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Κοινοβουλίου, επιμένει ότι πρόκειται για απλή «αξιολόγηση» και όχι «καταδίκη» ή «λογοδοσία» της τρόϊκας, κάτι που αναμενόταν να επισημάνει με ιδιαίτερη σαφήνεια ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ηγετικό στέλεχος του ΕΛΚ Ότμαρ Κάρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τετάρτης. Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, καθώς και η Ευρωπαϊκή Αριστερά ακολουθούν πιο σκληρή γραμμή και κάνουν λόγο για έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης στις αποφάσεις της τρόϊκας.

Ο κ.Τσίπρας, ο οποίος το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ανακηρυχθεί και επισήμως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν, θα συναντήσει σήμερα και μέλη της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας, όπως οι Γερμανοί ευρωβουλευτές Γιούργκεν Κλοούτε και Χέλμουτ Σολτς, καθώς και η Μαρίζα Ματίας από την Πορτογαλία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η αυριανή συνάντησή του στο Στρασβούργο, για πρώτη φορά, με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Η συνάντηση γίνεται μάλιστα σε μια στιγμή, που ο Φινλανδός Επίτροπος τονίζει όλο και περισσότερο το φιλελεύθερο προφίλ του, καθώς επιδιώκει να υποβάλει και εκείνος υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν.

Δηλώσεις Τσίπρα

Μετά τη συνάντησή του με τους συν-εισηγητές του Troika Inquiry Report, Othmar Karas (Αυστρία, EPP) και Liem Hoang Ngoc (Γαλλία, S&D), ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: 

"Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, στο Στρασβούργο, να συναντήσουμε τους δύο συν-εισηγητές της Επιτροπής του Κοινοβουλίου που εξετάζει τα αποτελέσματα του Μνημονίου στην Ελλάδα και τη σχέση της τρόικας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εξηγήσαμε και στους δύο ότι η τρόικα είναι ένας θεσμός χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Τους παραδώσαμε την «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου, τα αποτελέσματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της εφαρμογής σκληρών και βάρβαρων μέτρων,  εδώ και τρία χρόνια, στην Ελλάδα. Και τους εξηγήσαμε ότι η συνέχιση της ίδιας λογικής και της ίδιας πολιτικής  το μόνο που θα επιφέρει είναι να γιγαντώσει  ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού, να γιγαντώσει τον λαϊκισμό και να αυξήσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, των νεοναζί, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με αλληλεγγύη και δημοκρατία. Κι αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ενός μη νομιμοποιημένου θεσμού, όπως αυτός της τρόικας, ο οποίος δεν ελέγχεται από τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ε.Ε. Τους ζητήσαμε, επίσης, να επεκταθεί η διάρκεια αλλά και η θεματολογία της έρευνας που διεξάγουν, γιατί τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο να βγάλουμε συμπεράσματα, γιατί έγιναν αυτές οι λάθος επιλογές, ποιοι ευθύνονται γι' αυτές τις επιλογές  και τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει.