ΔΝΤ vs Βερολίνο: "Σε πορεία σύγκρουσης" για τις αναδιαρθρώσεις χρέους!

Τη διαχείριση κρίσης που ακολούθησε στην ευρωζώνη, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αμφισβητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τάσσεται υπέρ της έγκαιρης συμμετοχής των πιστωτών στην αναδιάρθρωση χρέους, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» (Der Handelsblatt).

Το ΔΝΤ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας, το σχέδιο του ΔΝΤ, το οποίο πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου, θέτει ως κεντρικό σημείο τη χρονική συγκυρία της αναδιάρθρωσης του χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με στόχο να πείθονται οι πιστωτές να παραιτούνται εγκαίρως από μέρος των αξιώσεών τους. Η αναδιάρθρωση θα τίθεται στο εξής, σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από το Ταμείο. 
 
Το σχέδιο του ΔΝΤ «αμφισβητεί την διαχείριση της κρίσης που ακολούθησε η Μέρκελ», όπως επισημαίνει η εφημερίδα και αναφέρεται στις διαφορές μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ στο πεδίο της διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών.

Στο επίκεντρο του σχεδίου, που θα κατατεθεί σύντομα στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ τίθεται το «τάιμινγκ» της αναδιάρθρωσης του χρέους των προβληματικών χωρών. Στόχος είναι να πείθονται οι πιστωτές να παραιτούνται εγκαίρως από μέρος των αξιώσεών τους. Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι η προϋπόθεση για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας εκ μέρους του Ταμείου.

Το Βερολίνο,
Από την πλευρά του το Βερολίνο  έχει αποκλείσει την συνέχιση της πρακτικής των απομειώσεων μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους την περασμένη χρονιά. Μέρκελ και Σόιμπλε τονίζουν κατηγορηματικά με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά «κούρεμα» χρέους υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης. 

Σε πορεία σύγκρουσης... 
«Δύο από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης» επισημαίνει η Handelsblatt. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την εμπειρία που έκανε το ΔΝΤ στην ελληνική περίπτωση, «οι αναδιαρθρώσεις είτε είναι περιορισμένης έκτασης είτε έρχονται πολύ αργά», τονίζει ο Χιου Μπρέντενκαμπ, αναπληρωτής διευθυντής Στρατηγικής και Πολιτικής στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με το στέλεχος του Ταμείου, η πρακτική αυτή, όχι μόνο εμπόδισε την ανάκαμψη των προβληματικών χωρών, αλλά έδωσε στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων το χρόνο να απαλλαγούν από αυτά, μεταθέτοντας το βάρος στους φορολογούμενους. «Ακριβώς αυτό συνέβη στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ.

Ήταν «η πικρή εμπειρία της απομείωσης του ελληνικού χρέους τον Φεβρουάριο του 2012» η αφορμή για να δοθεί η εντολή επανεξέτασης της πρακτικής που ακολουθήθηκε.
πηγές: amna.gr/dw.de