ΙΣΑ: Προτάσεις "ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ" για να ανασταλεί το 25ευρο

«Ισοδύναμα» μέτρα για την εξοικονόμηση της νοσοκομειακής δαπάνης και για τον εξορθολογισμό του συστήματος Υγείας, αντιπροτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), απέναντι στην εφαρμογή του μέτρου είσπραξης 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, από 1 Ιανουαρίου... Ζητά την «άμεση κατάργηση και αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου», επισημαίνοντας ότι «πολλοί ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας, θα αποτραπούν από αυτή, λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν».

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ προτείνει κλιμακωτή οικονομική επιβάρυνση βάσει εισοδήματος, πρωτόκολλα ελέγχου των νοσηλειών και των προμηθειών με κεντρικούς διαγωνισμούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς σε κάθε επίπεδο, δημιουργία και παρακολούθηση πρωτοκόλλων διαφύλαξης δημόσιας Υγείας ώστε να αποφεύγεται ο διπλασιασμός και τριπλασιασμός των ημερών νοσηλείας λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, προαγωγή του θεσμού ημερήσιας νοσηλείας «one day clinic» στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια περίθαλψη, επέκταση και ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να κρατούνται άρρωστοι για παρακολούθηση στο πλαίσιο της βραχείας νοσηλείας έως 24 ώρες χωρίς να δεσμεύουν κρεβάτι στην κλινική και τέλος τη δημιουργία μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Οι προτάσεις αυτές του ΙΣΑ μπαίνουν στο τραπέζι την ίδια ώρα που Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση στο 2014 με πολλά ανοιχτά ζητήματα όπως η τρόικα και το δημοσιονομικό κενό, οι μαζικές απολύσεις, το ασφαλιστικό κ.α.. Παράλληλα, στην ατζέντα θα βρεθεί και η κόντρα του ΠΑΣΟΚ με το Υπ. Υγείας για το θέμα του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία.

Γεωργιάδης: "Με ισοδύναμα καταργούνται τα 25 ευρώ"

Οι προτάσεις αυτές του ΙΣΑ έρχονται αμέσως μετά τις δηλώσεις του ΥΠΥΓ στον ΣΚΑΪ πως η ρύθμιση του 25ευρου θα μπορούσε να καταργηθεί εφόσον είναι δυνατό να βρεθεί ισοδύναμο μέτρο και προσέθεσε πως εντός της εβδομάδας θα συναντηθεί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν, προκειμένου να αναζητηθούν ισοδύναμα, ώστε να εξαιρεθούν από τη χρέωση συγκεκριμένες ομάδες ανέργων.

«Το μέτρο των 25 ευρώ είναι εξυγιαντικό μέτρο, το θεωρώ ορθό, το υπερασπίζομαι, αλλά σέβομαι τις διαφορές με τον ΠΑΣΟΚ και θα συζητήσω μαζί τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Εξήγησε ότι μία από τις προτάσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι η επιβολή τέλους σε όλα τα παραπεμπτικά για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι η τρόικα συμφωνεί να καταργηθεί το 25ευρω, αρκεί να υπάρξει αύξηση της συμμετοχής σε όλα τα παραπεμπτικά.
 
Η Ανακοίνωση του ΙΣΑ:
«Αναλυτικά οι προτάσεις των ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ για να ανασταλεί το 25ευρο
Μέτρα «ισοδύναμα» για την εξοικονόμηση της νοσοκομειακής δαπάνης και για τον εξορθολογισμό του συστήματος Υγείας αντιπροτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέναντι στη λαίλαπα της οικονομικής μάστιγας του 25ευρου που πλήττει από 1 Ιανουαρίου 2014 όλους τους πολίτες που «ατύχησαν» να χρειαστούν νοσηλεία στο Σύστημα Υγείας. Ο ΙΣΑ πρεσβεύει ότι η χάραξη της πολιτικής Υγείας πρέπει να γίνεται σε σεβασμό στην ασθένεια και στον ασθενή και με πρωταρχικό σκοπό την ίδια του τη ζωή, και καταγγέλλει τις πολιτικές κοινωνικού αυτοματισμού όπως η επιβολή του 25ευρου που οδηγούν σε αδιέξοδο τον ασθενή και διακυβεύουν την υγεία του σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Στα πλαίσια διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας καταθέτει τις προτάσεις του ως ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΛΥΣΕΩΝ, για την εξοικονόμηση των δαπανών μέσα από μια πολιτική υγείας που θα βασίζονται:

1. Στην κλιμακωτή οικονομική επιβάρυνση βάσει εισοδήματος, δηλαδή στη δημιουργία μιας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλληλοενημέρωσης του TAXIS με την ΗΔΙΚΑ για την ανάπτυξη μιας κλιμακωτής επιβάρυνσης των ασθενών βάσει εισοδήματος, και όχι αδιακρίτως, με εξαιρέσεις τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

2. Σε πρωτόκολλα ελέγχου των νοσηλειών και των προμηθειών με κεντρικούς διαγωνισμούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς σε κάθε επίπεδο

3. Στη δημιουργία και παρακολούθηση πρωτοκόλλων διαφύλαξης δημόσιας Υγείας ώστε να αποφεύγεται ο διπλασιασμός και τριπλασιασμός των ημερών νοσηλείας λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων
4. στην προαγωγή του θεσμού ημερήσιας νοσηλείας «one day clinic» στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμιας περίθαλψη

5. Στην επέκταση και ενίσχυση των ΤΕΠ με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να κρατούνται άρρωστοι για παρακολούθηση στα πλαίσια της βραχείας νοσηλείας έως 24 ώρες χωρίς να δεσμεύουν κρεβάτι στην κλινική

6. Στη δημιουργία μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου όπου θα παρακολουθούνται οι άρρωστοι σε δομές βραχείας νοσηλείας στις οποίες και θα εκτελούνται φαρμακευτικές αγωγές

7. Μέχρι οι προτάσεις να φέρουν λύσεις μέσα από τα ισοδύναμα, αιτούμεθα ως ελάχιστο μέτρο, να εξαιρεθούν από το 25ευρο και οι άνεργοι και να συμπεριληφθούν στην αριθμ.πρωτ.Υ4α/οικ.120068/31-12-2013 [ΑΔΑ ΒΛΓ2Θ-6Λ6] εγκύκλιό του Υπουργείου Υγείας που αναφέρει τις εξαιρέσεις στου χρόνιους πάσχοντες, τα ΑμεΑ και τους κρατουμένους.
Ο ΙΣΑ τονίζει ότι πολλοί ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας, θα αποτραπούν από αυτή λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν ακόμη και την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Γι αυτό ζητούμε την άμεση κατάργηση και αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου.

Πιστεύουμε στην ανάγκη εξορθολογισμού του Συστήματος Υγείας μέσα από μια ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη για όλους τους πολίτες.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ - ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ 
»