«58» συνιστώσες... σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ο Σπύρος Λυκούδης βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» λόγω της παρουσίας του στην εκδήλωση της κίνησης των «58» στο Περιστέρι το βράδυ της Τρίτης.


Ο Φώτης Κουβέλης και άλλα μέλη της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρώην γραμματέα και βουλευτή Επικρατείας του κόμματος για να εισπράξουν την απάντηση: «Είμαι 40 χρόνια στην Ανανεωτική Αριστερά και δεν υπάρχει κανείς που θα μου πει σε ποια εκδήλωση θα πάω, με ποιους θα μιλήσω και ποιους θα ακούσω».

Στη συγκέντρωση της Κίνησης των 58, εκτός από τον Σπύρο Λυκούδη, είχαν δώσει το «παρών» ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Ο τελευταίος, μιλώντας στο naftemporiki.gr δήλωσε ότι συμφωνεί με την κίνηση των «58» και ότι θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή η ΔΗΜΑΡ να αλλάξει γνώμη και να αντιληφθεί ότι η πολυδιάσπαση δεν βοηθάει κανέναν.

Παράλληλα δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την κατάσταση στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς σημειώνοντας ότι «με τη λογική του καθένας μόνος τελικά θα βρεθούν όλοι εκτός Βουλής».

Την ίδια ώρα ακόμη και στη συνάντηση με τον επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα με τους εκπροσώπους των «58» δημιουργήθηκε πρόβλημα όταν οι τελευταίοι ζήτησαν από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, η οποία συνόδευε τον κ. Σβόμποντα, να αποχωρήσει «για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις με άλλους ευρωβουλευτές».

Η κ. Ράπτη αποχώρησε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ήταν φανερά ενοχλημένη αναφέροντας ότι θα θέσει το ζήτημα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων εξέδωσαν ανακοίνωση για την αναγγελία του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη πως το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις Ευρωεκλογές υπό το σχήμα «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη», που δημιούργησαν οι «58», στην οποία σημείωναν ότι «εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «επιχείρηση απαξίωσης και εξαφάνισης του ΠΑΣΟΚ με παραποτάμιες διαδικασίες που δεν μπορεί να είναι αποδέκτες», ενώ εντός αυτού του εκρηκτικού κλίματος θα συνεδριάσει, το Σάββατο, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Για τις εξελίξεις κυρίως στο ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Πρωτίστως διότι η Χαριλάου Τρικούπη είναι ο ένας πυλώνας της κυβέρνησης και δευτερευόντως γιατί, όπως λένε, το ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται να σκληρύνει τη στάση του έναντι της κυβέρνησης, εν όψει και των κρίσιμων νομοθετημάτων που έρχονται.