“Aλμα στο κενό” η σκέψη για εκδίωξη της Τρόικα από την Ελλάδα προειδοποιεί η Ουάσιγκτον

Η επιστροφή των κλιμακίων της Τρόικα στην Αθήνα δεν έχει καθοριστεί ακόμα, καθώς στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στις Βρυξέλλες πρέπει να μελετήσουν τις τελικές απαντήσεις που ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα θέματα-κλειδιά... όπως είναι η επίλυση του χρηματοδοτικού κενού, που αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική πλευρά έχει διαρρεύσει ότι «έκλεισε» η επιστροφή του Πολ Τόμσεν και των υπολοίπων επικεφαλης της Τρόικα στις 15 Ιανουαρίου, μία πληροφορία που δεν επιβεβαιώνει το ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιστροφή της Τρόικα, όποτε και να συμβεί, θα είναι η τέταρτη χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος στα ανοικτά ζητήματα. Η βασική αυτή λεπτομέρεια δείχνει ότι οι διαφορές είναι σοβαρές αλλά το πλέον σημαντικό είναι ότι οι δύο πλευρές επιμένουν σκληρά στις θέσεις τους. Η διαπίστωση αυτή αφορά και κάποιες κινήσεις, που η Ουάσιγκτον «αισθάνεται» ότι κάνει η Αθήνα για να απαγκριστρωθεί από την Τρόικα. Οι κινήσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως «άλμα στο κενό»…

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εκτός Ταμείου, το χρηματοδοτικό κενό αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη, όχι για το ΔΝΤ, το οποίο, όμως, θα λειτουργήσει αυστηρά με βάση το Καταστατικό του χωρίς καμία παρέκκλιση αυτή τη φορά. Οπως είναι γνωστό η κάλυψη του ποσού που απαιτείται είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Το Ταμείο ενημέρωσε την Αθήνα ότι το Δ.Σ. δεν πρόκειται να συγκλιθεί για να αποφασίσει για τις δόσεις ύψους 5,4 δις. ευρώ, εάν δεν έχει επιλυθεί το θέμα.

Το κενό για το 2014 υπολογίζεται στα 4,5 με 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και το συνολικό κενό για τα δύο έτη (2014-15) πιστεύουν ότι θα φτάσει τα 13 με 14 δις. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί με βάση την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 ότι θα καλύψουν το κενό υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζει πιστά το Ελληνικό Πρόγραμμα, αν και στο ΔΝΤ και στις Βρυξέλλες εκφράζουν παράπονα ότι η υλοποίηση «νοσεί».

Οι πηγές πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση όποτε και αν αρχίσει θα είναι σκληρή, καθώς διατηρείται σε αρκετά θέματα η απόσταση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Αθήνας. Οι ίδιες πηγές, χωρίς να αμφισβητούν την πρόοδο που υποστηρίζει ότι έχει κάνει η κυβέρνηση, θεωρούν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup, που έχει οριστεί για τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου. Οι πηγές θεωρούν επίσης σημαντικό το γεγονός ότι όταν οι αντιπρόσωποι των δανειστών επέστρεψαν στη βάση τους τον Δεκέμβριο, δεν εξέδωσαν ανακοίνωση για την πρόοδο που σημείωσε η κυβέρνηση, όπως έπραξαν στις 21 Νοεμβρίου 2013.

Οι πηγές δήλωσαν στο «ΕτΚ», ότι οι δανειστές θα μελετήσουν τις ισοδύναμες προτάσεις του κ. Στουρνάρα για να αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και θα δώσουν τις απαντήσεις τους με την άφιξή τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους αξιωματούχους του Ταμείου –και παρά το γεγονός ότι αρνούνται να τοποθετηθούν- δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εσωτερική πολιτική κατάσταση και στις πληροφορίες ότι κινδυνεύει με κατάρρευση η κυβέρνηση συνεργασίας στην περίπτωση που επιχειρήσει να περάσει νέα αντιλαϊκά μέτρα από το Κοινοβούλιο.

Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε έγιναν συζητήσεις για το θέμα σε ανώτατο επίπεδο, καθώς η ρευστή πολιτική κατάσταση είναι λογικό να απασχολεί την κ. Λαγκάρντ, την κ. Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Σε μία εκ των συζητήσεων που έγιναν «έπεσε στο τραπέζι και πρόταση αποδοχής του Προγράμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση», δήλωσαν στο «ΕτΚ» οι πηγές εκτός Ταμείου. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί στη συνέχεια καθώς η αποδοχή του Προγράμματος και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είναι αίτημα που απαιτεί ειδική απόφαση.
πηγή: mignatiou.com