Αντιμέτωπος με το Ειδικό Δικαστήριο ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Απόφαση - καταπέλτης για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, από το Δικαστικό Συμβούλιο, που ανοίγει το δρόμο για το Ειδικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πέντε ανώτατοι λειτουργοί αποφάσισαν την Κυριακή ότι τα αδικήματα που προκύπτουν από την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ δεν έχουν παραγραφεί λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης το 2012.

Έτσι λοιπόν, ο πρώην υπουργός βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με το Ειδικό Δικαστήριο αφού θα ξεκινήσουν και οι ανακρίσεις για την υπόθεση.

Με απόλυτη μυστικότητα το Δικαστικό Συμβούλιο, συνήλθε το Σάββατο, στον Άρειο Πάγο και αποφάσισε ομόφωνα ότι τα δύο κακουργήματα, της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, που αντιμετωπίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν έχουν παραγραφεί.

Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου έδωσαν απάντηση σε ερώτημα που συνδεόταν με τη Βουλή της μιας μέρας, η οποία συγκροτήθηκε, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με άρθρο 86 του Συντάγματος «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», κάτι που σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η Πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

Συγκεκριμένα έκριναν ότι η δίωξη από τη Βουλή κινήθηκε εντός της αποσβεστικής προθεσμίας γιατί η επόμενη Βουλή που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, δεν είχε Σύνοδο.

Κατά συνέπεια, συνέχισαν οι δικαστές, η επόμενη Σύνοδος που άρχισε η αποσβεστική προθεσμία είναι αυτή που εξελέγη Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς.

Η Βουλή άσκησε νόμιμα τη δίωξη σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάσκεψη του Δικαστικού Συμβουλίου εκφράστηκαν δύο συγκλίνουσες απόψεις, οι οποίες όμως καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, ότι δεν έχει επέλθει παραγραφή των αδικημάτων.

Έκριναν συγκεκριμένα ότι η δίωξη από τη Βουλή κινήθηκε εντός της αποσβεστικής προθεσμίας γιατί η επόμενη Βουλή που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, δεν είχε σύνοδο. Κατά συνέπεια, συνέχισαν οι δικαστές, η επόμενη σύνοδος που άρχισε η αποσβεστική προθεσμία είναι αυτή που εξελέγη Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, άρα νομίμως η Βουλή άσκησε τη δίωξη σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Έτσι, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών μετά την εξέλιξη αυτή, αρχίζει η διαδικασία της ανάκρισης.