Παραμένουν οι οδυνηρές προκλήσεις για τις χώρες που δέχθηκαν τα γερμανικής έμπνευσης σχέδια “διάσωσης”

Οι χώρες που δέχθηκαν σχέδια διάσωσης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οδυνηρές προκλήσεις, καθώς οι συνέπειες από την δημοσιονομική προσαρμογή αποδείχθηκαν χειρότερες των προβλεπομένων, προκαλώντας μεταξύ άλλων υψηλή ανεργία και βραδεία ανάπτυξη, υποστήριξαν κεντρικές τράπεζες και υπουργοί οικονομικών των πληττόμενων χωρών.

Αυτό αναφέρεται σε ανταπόκριση των Ian Wishart και Rebecca Christie από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «Bailed-Out Euro Nations See Painful Economic Challenges Remain».
Αξιωματούχοι και υπουργοί οικονομικών από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, απαντώντας σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο τα σχέδια διάσωσης έχουν οδηγήσει σε κοινωνική δυσπραγία και σε συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην χειρότερη από την αναμενόμενη επίδραση του προγράμματος διάσωσης στην παραγωγή και στην απασχόληση, ενώ σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Κύπρου το κυπριακό πρόγραμμα ήταν «απαιτητικό και επώδυνο».

Ο Έλληνας υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, μετά από μια τετραετία περικοπών και προσπαθειών για να καταστεί η οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική, επιτεύχθηκε με ένα «ιδιαιτέρως υψηλό κοινωνικο-οικονομικό κόστος».

Οι μαρτυρίες των αξιωματούχων πραγματοποιούνται τρεισήμισι χρόνια μετά το πρώτο σχέδιο διάσωσης προς την Ελλάδα, με δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ. Έκτοτε διατέθηκαν 396 δις ευρώ στις τέσσερις πιο προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, μέσω της γερμανικής έμπνευσης βοήθειας για χρηματοδότηση με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις, ενώ 100 δις δόθηκαν για την στήριξη των ισπανικών τραπεζών. Εξαιτίας αυτών προκλήθηκε η μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της Ευρωζώνης, ενώ η ανεργία εκτοξεύτηκε σε πρωτοφανή επίπεδα.

Οι Ευρωβουλευτές ρώτησαν εάν η λεγόμενη Τρόικα, που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, το οποίο θέτει τις προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση των χωρών και παρακολουθεί την πρόοδό τους, θα έπρεπε να λειτουργήσει περισσότερο υπεύθυνα και εάν θα μπορούσε να αποτρέψει τις πιο οδυνηρές επιπτώσεις της λιτότητας.

Οι υπουργοί οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες μολονότι επεσήμαναν ότι ήταν πρόδηλες οι δυσκολίες που συνόδευαν τα σχέδια διάσωσης στήριξαν τη διαδικασία. Όπως τόνισε η κυπριακή κεντρική τράπεζα σε επιστολή της προς το Ευρωκοινοβούλιο «το πρόγραμμα, μολονότι αυστηρό και οδυνηρό, αποτελεί τη μόν η οδό που οδηγεί στην έξοδο της χώρας από την κρίση».
πηγή: mignatiou.com