Σκληραίνει τη στάση της η τρόικα, κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα imerisia.gr, η πίεση των δανειστών εντείνεται για την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την άρση διοικητικών εμποδίων και άλλων περιορισμών στην διάθεση προϊόντων.

Σκληραίνει τη στάση της η τρόικα απέναντι στην κυβέρνηση με αφορμή την καθυστέρηση της υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» η πίεση των δανειστών εντείνεται για την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την άρση διοικητικών εμποδίων και περιορισμών διάθεσης προϊόντων στους τομείς του λιανικού εμπορίου, της μεταποίησης τροφίμων και άλλων ειδών νοικοκυριού καθώς και των οικοδομικών υλικών. Ο ΟΟΣΑ συστήνει επίσης και αλλαγές στον κλάδο του τουρισμού. Πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν απαιτήσει από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για την προώθηση των 329 μεταρρυθμίσεων στους προαναφερόμενους κλάδους. Μάλιστα, η τρόικα υπενθυμίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση πως δεσμεύτηκε για αυτές τις αλλαγές θέτοντάς τες σαν αντιστάθμισμα απέναντι στην απαίτηση για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Εντολές

Ο Κ. Χατζηδάκης σε συνεννόηση και κατόπιν εντολών του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου Ευάγγ. Βενιζέλου είχε διαπραγματευτεί το προηγούμενο διάστημα με την τρόικα την άρση από το τραπέζι του θέματος της απελευθέρωσης του ορίου των ομαδικών απολύσεων με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων του διεθνούς οργανισμού για την αγορά. Τώρα, λένε οι ίδιες πληροφορίες στην «Η», το ποσοστό έχει ανέβει στο 90%.

Η τρόικα σε επικοινωνία που είχε με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης διαπίστωσε ενδοκυβερνητικές διαφωνίες στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, σε βαθμό που να κρίνεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης για ένταση των διαρθρωτικών αλλαγών ως ισοδύναμες λύσεις έναντι νέων σκληρών μέτρων. Οι διαφωνίες προέρχονται από υπουργούς που προέρχονται από το κόμμα της Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Οι «συγκρούσεις» που έχουν ανάψει... μέσα στην κυβέρνηση είναι ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο λόγος είναι η πρόταση του ΟΟΣΑ και η υιοθέτηση της από τον κ. Χατζηδάκη για την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών και άνοιγμα της αγοράς, ενώ ο Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο Μ. Χαρακόπουλος επισημαίνουν πως υπάρχει κίνδυνος αφανισμού της ελληνικής παραγωγής γάλακτος, μια και θα διευκολυνθούν οι εισαγωγές.

Μέτωπο

Το δεύτερο μέτωπο που έχει ο κ. Χατζηδάκης είναι εκείνο με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Η «κόντρα» αφορά στη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από καταστήματα λιανικής πλην των φαρμακείων. Ο κ. Γεωργιάδης συμμερίζεται τη θέση των φαρμακοποιών, οι οποίοι κάνουν λόγο για κινδύνους δημόσιας υγείας. Το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλείται πως με την πώλησή τους από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα οι τιμές θα πέσουν.

Το τρίτο μέτωπο έχει να κάνει με το ψωμί. Οι προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για άνοιγμα των σημείων διάθεσής του καθώς και η πώληση του με το βάρος και όχι με προκαθορισμένα γραμμάρια προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των αρτοποιών. Τους στηρίζουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ανάλογο σκηνικό ρήξης υπάρχει και με το θέμα του βιβλίου όπου ο ΟΟΣΑ έχει διαπιστώσει στρεβλώσεις στον τρόπο τιμολόγησης και παροχής εκπτώσεων από τους εκδότες προς τους βιβλιοπώλες. Ο κλάδος του βιβλίου αντιδρά.