ΣΥΡΙΖΑ: Για την ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα των τραπεζών

Με ανακοίνωση του τμήματος οικονομικής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, επισημαίνοντας τα εξής:


"Σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου επίκειται άμεσα η κατάθεση νέου νομοσχεδίου, με το οποίο θα αλλάξουν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τέτοιον τρόπο ώστε να διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα με δημόσιο χρήμα. Μάλιστα, είναι πιθανό υπό το φόβο της μη ψήφισης αυτού του ξεπουλήματος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, η κυβέρνηση τελικά θα προχωρήσουν με την απαράδεκτη διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όπως είναι γνωστό, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί τον βασικό μέτοχό τους, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της υπ’ αρ. 38/9.11.2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α΄ 223), ο στόχος ήταν μέσα σε χρονικό διάστημα από δύο (Eurobank) μέχρι 4,5 χρόνια (Εθνική, Alpha και Πειραιώς) να ανακτηθούν οι μετοχές των τραπεζών από τους ιδιώτες μετόχους σε τέτοιες τιμές, ώστε τελικά να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο τα 25 δις, που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, και να ακυρωθεί ισόποσο δημόσιο χρέος.

Εντούτοις, με το νέο νομοθέτημα θα ανοίξει ο δρόμος στους ιδιώτες μετόχους να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, που είναι σημαντικά χαμηλότερες.

Δηλαδή, αντί για την εξασφάλιση σε βάθος χρόνου της επιστροφής του συνολικού ποσού της εξυγίανσης - ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο Ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, όπως διαβεβαίωναν ότι θα συμβεί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Υπουργός Οικονομικών, θα προχωρήσουν άμεσα στην επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια πολύ χαμηλότερα από αυτά που κατέβαλε μόλις πριν λίγους μήνες το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ, με αποτέλεσμα την άμεση απαξίωση της περιουσίας του.

Προφανής στόχος ενός τέτοιου σκανδαλώδους νομοθετήματος δεν είναι η ιδιωτικοποίηση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση αλλά το πραγματικό ξεπούλημα των τραπεζών στους διαπλεκόμενους τραπεζίτες με σημαντικές ζημιές για το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή για τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες, που από τα περίπου 40 δις που έχουν δοθεί ως σήμερα για την εξυγίανση - ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πάρουν πίσω το πολύ 16 με 18 δις.

Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο, αφού δίνεται ένα ακόμα δώρο, ίσως το τελευταίο και μεγαλύτερο, προς τους γνωστούς διαπλεκόμενους επιχειρηματικούς κύκλους από το διαφθαρμένο σύστημα εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε οι πρώτοι έναντι πολύ μικρού τιμήματος να αποκτήσουν την πλειοψηφία των τραπεζικών μετοχών, συνεπώς τον έλεγχο των τραπεζών και μέσω αυτών ολόκληρης της οικονομίας, προκειμένου να συνεχίσουν να στηρίζουν τους δεύτερους στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να παραμείνουν για λίγο ακόμα, και πάντως όχι για πολύ, στην εξουσία.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα, όμως, αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα κληθεί να επικυρώσει με την υπογραφή του ένα νομοθέτημα, που θα ανοίγει τον δρόμο σε μια τέτοια απαράδεκτη μεθόδευση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην μεθόδευση που προωθείται για άμεσο ξεπούλημα των τραπεζών, που αποσκοπεί αποκλειστικά στην επιβίωση και ενδυνάμωση της ντόπιας τραπεζικής ολιγαρχίας εις βάρος των αναγκών της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

Παράλληλα, οπως επανειλημμένως έχει τονίσει, η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προχωρήσει στην διερεύνηση του συνόλου των σκανδαλωδών πράξεων και αποφάσεων, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα να υποστεί τεράστιες ζημιές το Ελληνικό Δημόσιο, και θα αποδοθούν σε όλους τους εμπλεκόμενους και υπαίτιους οι σοβαρότατες ευθύνες, που τους αναλογούν".