Ανάπτυξη, Απασχόληση, Μετανάστευση: Οι στόχοι της Ελληνικής προεδρείας - Προβληματισμός των εταίρων μας

Ο γερμανικός Τύπος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Deutsche Welle, βρίθει σχολίων για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Οι αρθρογράφοι παραθέτουν τους στόχους και κάνουν λόγο για μία δοκιμασία τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται το 2014 ενώπιον της μεγαλύτερης δοκιμασίας της» παρατηρεί ο δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ στην Tagesspiegel του Βερολίνου. Με τίτλο «Καθοριστικός χρόνος για την Ελλάδα» ο γερμανός σχολιαστής αναφέρεται στην προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «στο τέλος του 2014 θα βλέπουν όλοι πια φως στην άκρη του τούνελ». Όπως σημειώνει το σχόλιο, «ο Σαμαράς πρέπει να εύχεται ότι όντως θα γίνει έτσι και ότι θα είναι τότε ακόμη πρωθυπουργός. Πολλά συνηγορούν στο ότι το πολιτικό του μέλλον θα κριθεί μέχρι τα μέσα της χρονιάς. Για το Σαμαρά και τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται το 2014 θα εξελιχθεί σε καθοριστική χρονιά».

Παρά τις προσδοκίες που εκφράζονται για το διάστημα της ελληνικής προεδρίας, αυτή «ξεκινά με ένα ψεγάδι» παρατηρεί ο σχολιαστής, αναφερόμενος στα σημαντικά ζητήματα που έχουν μείνει ανοιχτά στις συνομιλίες με την τρόικα, που αναμένεται στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου. Όπως επισημαίνει, «ένα ακόμη ερωτηματικό πλανάται πάνω από την εξέλιξη της (σ.σ.) οικονομίας» με την κυβέρνηση και την Κομισιόν να αναμένουν για πρώτη φορά από το 2007 μία μικρή ανάπτυξη της τάξης του 0,6%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «αν η ελληνική οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη, αυτό θα συμβεί το νωρίτερο στο δεύτερο μισό του χρόνου. Ωστόσο, η ευκταία αλλαγή δεν θα γίνει αρχικά αισθητή στην αγορά εργασίας και τους μισθούς, εκτιμούν οι περισσότεροι ειδικοί». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι θα ήταν τεκμήριο επιτυχίας για τον Αντώνη Σαμαρά, αν κατόρθωνε να αποσπάσει την έγκριση των διεθνών δανειστών της Ελλάδας για απομείωση του χρέους. Όπως εκτιμά, ωστόσο, κυρίως στο Βερολίνο υπάρχει ελάχιστη διάθεση να συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, «καθώς αυτό θα έριχνε νερό στο μύλο των ευρωσκεπτικιστών. Ως εκ τούτου υπάρχει η επιθυμία να μετατεθεί το θέμα το φθινόπωρο».

«Διακυβεύεται η διατήρηση της κυβέρνησης»




Με τίτλο «Σπαρτιατικά» ο δημοσιογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung Μίχαελ Μάρτενς αναφέρεται στον ελληνικό στόχο μίας προεδρίας χαμηλού κόστους, παρατηρώντας ότι «το 2003 ήταν διαφορετικά. Η προηγούμενη προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ έμεινε στη μνήμη για τις δαπανηρές διασκέψεις σε νησιά του Αιγαίου και την τελική σύνοδο στο πολυτελές θέρετρο Πόρτο Καρράς στη βόρεια Ελλάδα». Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, τον Αντώνη Σαμαρά απασχολούν για το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας περισσότερα από μία λιτή προεδρία. Ο Μάρτενς εκτιμά ότι «διακυβεύεται η διατήρηση της κυβέρνησής του», αναφερόμενος στην εύθραυστη πλειοψηφία της συγκυβέρνησης.

Η Ελλάδα θέλει να αποδείξει ότι μπορεί, σημειώνει στον τίτλο εκτενούς δημοσιεύματος η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει εν μέσω της κρίσης να ηγηθεί της ΕΕ. Οι Γερμανοί εύχονται καλή τύχη» σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Ντίσελντορφ. Όπως επισημαίνει, «η ελπίδα είναι το ανομολόγητο σύνθημα αυτής της προεδρίας. Οι Έλληνες θεωρούνται εδώ και χρόνια οι μπαμπούλες της ΕΕ και αντιμετωπίζονται χλευαστικά». Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, οι πολιτικοί της κυβέρνησης προσπαθούν να αντιστρέψουν την κατάσταση. «Ανάπτυξη, απασχόληση, μετανάστευση: Σε αυτά τα σημεία θέλει η Αθήνα να ρίξει ιδιαίτερο βάρος τους επόμενους έξι μήνες. Ειδικά αυτά τα θέματα ‘καίνε’ τους Έλληνες, αλλά όχι μόνο αυτούς» σχολιάζουν οι αρθρογράφοι, επισημαίνοντας ότι τα ανοιχτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ρίχνουν «μία σκιά πάνω στην ελληνική προεδρία».

«Ο Σαμαράς πιέζει για ελαφρύνσεις» σημειώνει ο Γκερντ Χέλερ σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα για την ίδια εφημερίδα. Όπως επισημαίνει, «το θέμα δεν βρίσκεται μεν στη λίστα με τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, αλλά ‘καίει’ τον Αντώνη Σαμαρά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο: τα χρέη». Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι «ο Σαμαράς βιάζεται. Χρειάζεται μία είδηση επιτυχίας πριν από τις ευρωεκλογές στο τέλος Μαΐου», οι οποίες ενδέχεται σε διαφορετική περίπτωση να εξελιχθούν σε εκλογές διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησής του.
Άρης Καλτιριμτζής DW