Κόντρα Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών-ελεγκτών της τρόικας - Ανασκευάζει ο Κάρας (βίντεο)

Οι ελεγκτές της Τρόικα «κάρφωσαν» τον Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν έχει καμία πρόταση. Η ομιλία του επικεφαλής των ελεγκτών της Τρόικα, Οτμαρ Κάρας, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο Κοινοβούλιο, όταν χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όση ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχαν μαζί του, οι Ευρωβουλευτές τον ρωτούσαν τις απόψεις και τις προτάσεις του για την Τρόικα και την ενδεχόμενη διάδοχη κατάσταση και εκείνος δεν τους είπε τίποτα παρά μόνο ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Συναντηθήκαμε στο Στρασβούργο με τον κ. Τσιπρα εκεί πάνω από μια ώρα τον ρωτήσαμε ποια είναι η εμπειρία σας, ως ηγέτης της Αντιπολίτευσης, ποιοι είναι οι στόχοι σας ποιες είναι οι προτάσεις σας τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα και επί μια ώρα δεν έλεγε τίποτα ο υπεύθυνος της Αντιπολίτευσης.

Το μόνο που είπε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καμία κριτική άλλης μορφής. Το μόνο που είπε είναι ότι θα μας στηρίξει στην Έκθεσή μας. Αυτό έχω να πω» είπε με νόημα ο Οτμαρ Κάρας

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πει και στην συνέντευξη τύπου που θα δώσει την Πέμπτη ότι ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει στην χώρα του και δεν είχε προτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση διεξήχθη στο Στρασβούργο, σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το απόγευμα της 11ης Δεκέμβρη.

Να σημειωθεί ότι αρχικά όλοι νόμιζαν ότι αναφερόταν στην Κύπρο, διότι όση ώρα ο Αυστριακός Ευρωβουλευτής εξαπέλυε επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης η διερμηνέας μετέφραζε Κύπρος (Cyprus) αντί για Τσίπρας με αποτέλεσμα οι βουλευτές να απορήσουν για τις αναφορές στην γειτονική χώρα.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, όταν κοινοβουλευτικοί συντάκτες ρώτησαν τον επικεφαλής των ελεγκτών γιατί μιλούσε για την Κύπρο αυτός διευκρίνισε ότι αναφερόταν στον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Έξαλλος ο Λαφαζάνης: Θέλω να τον κλοτσήσω

Μετά την ομιλία του ο Οτμαρ Κάρας πήγε στο ξενοδοχείο του και ζήτησε να του στείλουν κάποιον εκπρόσωπο οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες για να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Όση ώρα οι συντάκτες προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη με τη μετάφραση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, ανέφερε «Εάν τα έχει πει αυτά να με φωνάξετε να του ρίξω μια κλοτσιά. Δεν ανέχομαι να έρχεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να βρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ελεγκτές Τρόικα: Μόνη λύση αναδιάρθρωση χρέους

Νωρίτερα οι εισηγητές της έκθεσης για το ρόλο και τη λειτουργία της Τρόικα κατέθεσαν τις απόψεις τους για το θεσμικό όργανο εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο Οτμαρ Κάρας δήλωσε ως η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις και η δημιουργία και έλευση της Τρόικα στις χώρες υπό κρίση ήταν αναπόφευκτη.

«Βασικός μας στόχος είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση στο έργο και στις προτάσεις της Τρόικα. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να μάθουμε σε ποιο βαθμό το ελληνικό κοινοβούλιο συμμετείχε στο έργο και την υλοποίηση των προγραμμάτων της Τρόικα. Ο κεντρικός μας στόχος δεν είναι να επικρίνουμε αλλά να αναλύσουμε και να δώσουμε κατευθύνσεις για το μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάρας.

Από την πλευρά του ο Χόαγκ Γκοτς σημείωσε «Θέλουμε να βελτιώσουμε την δημοκρατία στην Ευρώπη. Η αίσθηση πολλών Ελλήνων είναι ότι η κυβέρνηση πήρε αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο. Παρόμοιες αντιλήψεις υπάρχουν στην Ευρώπη και για άλλες αποφάσεις της τρόικας». Επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλιώς η Ελλάδα θα έχει λιτότητα για δεκαετίες.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επισήμανε ότι δεν υπάρχει προοπτική στη χώρα και πως το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί παρά μόνο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

«Δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Μην ακούτε αυτά που λένε για το πλεόνασμα. Και φέτος θα έχουμε έλλειμμα. Το Κοινοβούλιό μας δεν λειτουργεί, λειτουργεί μόνο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δεν αποφασίζουν οι βουλευτές αποφασίζει η Τρόικα» ήταν τα λόγια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Δημήτρη Κρεμαστινού ο οποίος είπε προς τον κ. Κάρας «Στην επίσκεψη που θα κάνετε του χρόνου δεν θα βρείτε τα πράγματα καλύτερα θα τα βρείτε χειρότερα. Δεν σας το λέει ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αλλά ένας βουλευτής που στηρίζει την κυβέρνηση».

ΣΥΡΙΖΑ: Ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί

«Ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς» χαρακτηρίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα όσα είπε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας ότι κατά την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο, παρότι του ζητήθηκε δεν παρουσίασε εναλλακτική πρόταση και δεν άσκησε κριτική. Αντιθέτως – όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάρας – ο κ. Τσίπρας στην ωριαία συζήτηση που είχε μαζί του ο επικεφαλής και τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, δήλωσε ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, Νάντια Βαλαβάνη, Θοδωρής Δρίτσας και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής οι οποίοι μετείχαν στην συνεδρίαση των συναρμοδίων Επιτροπών της Βουλής με το κλιμάκιο του Ευρωκοινοβουλίου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις του κ. Κάρας. Δεδομένου μάλιστα ότι το όνομα «Τσίπρας» που εκφώνησε ο κ. Κάρας μεταφράστηκε ως «Κύπρος» (συγκεκριμένα, μεταφράστηκε «κατά την συνάντησή μας στο Στρασβούργο με τον υπεύθυνο της Κύπρου», ενώ ο κ. Κάρας είπε με τον «υπεύθυνο κ. Τσίπρα») αναφέρουν ότι τους απαράδεκτους αυτούς ισχυρισμούς δεν μπορούσε να πιστέψει ούτε η μεταφράστρια η οποία υπέθεσε ότι δεν αφορούν τον κ. Τσίπρα, αλλά την Κύπρο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι γεννώνται ερωτηματικά από τους ισχυρισμούς αυτούς και προσθέτουν: «Ο κ. Κάρας, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή του κόμματος της κας Μέρκελ και του κου Σαμαρά στην Επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις».

«Τους ανυπόστατους αυτούς ισχυρισμούς δεν υιοθέτησε ο έτερος των συνεισηγητών στο γεύμα των ευρωβουλευτών με το προεδρείο του ελληνικού κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση παραδόθηκε στην επιτροπή ένα εκτενές και αναλυτικό κείμενο συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη δουλειά της επιτροπής.

Υπενθυμίζουμε επίσης μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή θα συναντήσει στην Ελλάδα και οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του ομοϊδεάτη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την έρευνα που ξεκίνησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και θα είναι κόλαφος για τα μνημόνια και τους υποστηρικτές της τρόικα» αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μαζεύει ο Κάρας: «Ο Τσίπρας μας έφερε πρόγραμμα» - Ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ έδειξε τις προτάσεις Τσίπρα

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εισηγητές της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου, ο Οτμάρ Κάρας παραδέχθηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας του παρέδωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δήλωσε πως στηρίζει το έργο της επιτροπής.

Επιβεβαιώνοντας τη δήλωση του Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση και πολιτικές προτάσεις εγγράφως, ο Ο. Κάρας παραδέχθηκε ότι ο κ. Τσίπρας του παρέδωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνοντας ουσιαστικά τη συκοφαντική δήλωση που έκανε ο ίδιος ότι «κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ο. Κάρας, «δεν ήρθε στην Ελλάδα για να κρίνει την πολιτική και το έργο του Αλ. Τσίπρα». Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε από το Ν. Χουντή αν παίρνει πίσω τη χθεσινή του δήλωση, αρνήθηκε να ανασκευάσει. Όμως είχε ήδη παραδεχθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του παρέδωσε την αναλυτική τεκμηρίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ, από την πλευρά του, έδειξε με έμφαση το ντοκουμέντο με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το πολύτιμο έντυπο που, όπως είπε, θα 
το αξιοποιήσουν στην έρευνά τους για τα πεπραγμένα της τρόικα:

ΣΥΡΙΖΑ για αναδίπλωση Κάρας: Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη

«Ο κ. Κάρας μπορεί  να μην έχει το σθένος  να «αναιρέσει» όσα συκοφαντικά είπε για τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ουσιαστικά όμως παραδέχεται, όπως και ο έτερος συνεισηγητής της τρόικας, ότι του παραδόθηκαν οι αναλυτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση.  Καλά είναι τα ψέματα, αλλά τελικά δεν μπορεί να κρατήσει η μπογιά τους ούτε λίγες ώρες.

Ο κ. Κάρας οφείλει να ζητήσει δημόσια συγνώμη, ο ίδιος και αυτοί που τον επικαλέσθηκαν», αναφέρει το σχετικό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ.την συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εισηγητές της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου, ο Οτμάρ Κάρας παραδέχθηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας του παρέδωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δήλωσε πως στηρίζει το έργο της επιτροπής.
Επιβεβαιώνοντας τη δήλωση του Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση και πολιτικές προτάσεις εγγράφως, ο Ο. Κάρας παραδέχθηκε ότι ο κ. Τσίπρας του παρέδωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνοντας ουσιαστικά τη συκοφαντική δήλωση που έκανε ο ίδιος ότι «κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ο. Κάρας, «δεν ήρθε στην Ελλάδα για να κρίνει την πολιτική και το έργο του Αλ. Τσίπρα». Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε από το Ν. Χουντή αν παίρνει πίσω τη χθεσινή του δήλωση, αρνήθηκε να ανασκευάσει. Όμως είχε ήδη παραδεχθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του παρέδωσε την αναλυτική τεκμηρίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ, από την πλευρά του, έδειξε με έμφαση το ντοκουμέντο με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το πολύτιμο έντυπο που, όπως είπε, θα το αξιοποιήσουν στην έρευνά τους για τα πεπραγμένα της τρόικα:
- See more at: http://left.gr/news/aron-aron-ta-mazeyei-o-karas-o-tsipras-mas-efere-programma#sthash.XJFKaEzB.dpuf

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εισηγητές της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου, ο Οτμάρ Κάρας παραδέχθηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας του παρέδωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δήλωσε πως στηρίζει το έργο της επιτροπής.
Επιβεβαιώνοντας τη δήλωση του Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση και πολιτικές προτάσεις εγγράφως, ο Ο. Κάρας παραδέχθηκε ότι ο κ. Τσίπρας του παρέδωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνοντας ουσιαστικά τη συκοφαντική δήλωση που έκανε ο ίδιος ότι «κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ο. Κάρας, «δεν ήρθε στην Ελλάδα για να κρίνει την πολιτική και το έργο του Αλ. Τσίπρα». Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε από το Ν. Χουντή αν παίρνει πίσω τη χθεσινή του δήλωση, αρνήθηκε να ανασκευάσει. Όμως είχε ήδη παραδεχθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του παρέδωσε την αναλυτική τεκμηρίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ, από την πλευρά του, έδειξε με έμφαση το ντοκουμέντο με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το πολύτιμο έντυπο που, όπως είπε, θα το αξιοποιήσουν στην έρευνά τους για τα πεπραγμένα της τρόικα:
- See more at: http://left.gr/news/aron-aron-ta-mazeyei-o-karas-o-tsipras-mas-efere-programma#sthash.XJFKaEzB.dpuf
Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εισηγητές της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου, ο Οτμάρ Κάρας παραδέχθηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας του παρέδωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δήλωσε πως στηρίζει το έργο της επιτροπής.
Επιβεβαιώνοντας τη δήλωση του Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση και πολιτικές προτάσεις εγγράφως, ο Ο. Κάρας παραδέχθηκε ότι ο κ. Τσίπρας του παρέδωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνοντας ουσιαστικά τη συκοφαντική δήλωση που έκανε ο ίδιος ότι «κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ο. Κάρας, «δεν ήρθε στην Ελλάδα για να κρίνει την πολιτική και το έργο του Αλ. Τσίπρα». Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε από το Ν. Χουντή αν παίρνει πίσω τη χθεσινή του δήλωση, αρνήθηκε να ανασκευάσει. Όμως είχε ήδη παραδεχθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του παρέδωσε την αναλυτική τεκμηρίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ, από την πλευρά του, έδειξε με έμφαση το ντοκουμέντο με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το πολύτιμο έντυπο που, όπως είπε, θα το αξιοποιήσουν στην έρευνά τους για τα πεπραγμένα της τρόικα: