ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του μνημονίου αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν ομόφωνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tovima.gr, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των ενστόλων και θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που τις προβλέπει.

Η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.

Οι Ενώσεις, κ.λπ. των ένστολων υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από την 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.

Ακόμη, οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.

Οι ένστολοι επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευόμενη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η μείωση των αποδοχών τους, κ.λπ., είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Χαιρετίζει την απόφαση η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος εκφράζεται η ικανοποίηση «για την απόφαση του ΣΤΕ, που έρχεται αφενός να δικαιώσει τους ισχυρισμούς των εργαζομένων στα Σ.Α και τις Ε.Δ., περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων των μισθών μας και αφετέρου να δικαιώσει τις προσπάθειες που καταβάλαμε, όλοι μαζί, ενωμένοι για την ανατροπή τους. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος!»

Ικανοποίηση εκφράζει η ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που επέβαλαν μειώσεις στις αποδοχές των ενστόλων.

Επαναφέροντας δε το θέμα των βίαιων περικοπών στον ιδιωτικό τομέα -πόσο συνταγματικές είναι οι μειώσεις μισθωτών και συνταξιούχων; λέει χαρακτηριστικά- εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την καθυστέρηση στη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για την προσφυγή της Συνομοσπονδίας κατά μέτρων του μνημονίου.

Πρόκειται για την αίτηση ακύρωσης διατάξεων του ν. 4046/2012 και της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με τις οποίες θεσμοθετήθηκαν οι μειώσεις στο βασικό μισθό και οι αλλαγές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Δεκέμβριο του 2012.

«Μια καθυστέρηση που στερεί αδικαιολόγητα στη Συνομοσπονδία τη δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) διεκδικώντας όχι μόνο την προστασία των εργαζομένων, αλλά και τη δικαίωση των αγώνων τους» τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος.

«Χαιρετίζουμε την τιτάνια υπομονή που επιδεικνύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι –έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των μέτρων λιτότητας- αναμένοντας τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ» τονίζει ο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και προσθέτει:

«Χαιρετίζουμε την επιμονή των συνδικάτων να δίνουν καθημερινά άνισες μάχες, μέσα σε ένα περιβάλλον εμπέδωσης της παραβίασης του Συντάγματος, με διατάξεις που κατέλυσαν κάθε έννοια συλλογικής εργατικής προστασίας, θυσίασαν και μετέτρεψαν την εργατική νομοθεσία σε εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αγνοώντας επιδεικτικά τα ολέθρια αποτελέσματα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας».

Η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ
«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία αναγνωρίζεται η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που επέβαλαν μειώσεις στις αποδοχές των ενστόλων (ενώ των μισθωτών και συνταξιούχων είναι συνταγματικές;), τη στιγμή μάλιστα που η Κυβέρνηση διαλαλεί την πρόθεσή της να διανείμει στους ιδίους το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα.»

» Χαιρετίζουμε την τιτάνια υπομονή που επιδεικνύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι –έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των μέτρων λιτότητας- αναμένοντας τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ στην Αίτηση που έχει καταθέσει η Γ.Σ.Ε.Ε. για την ακύρωση των διατάξεων του ν. 4046/2012 και της 6ης ΠΥΣ.

» Μια καθυστέρηση που στερεί αδικαιολόγητα στη Συνομοσπονδία τη δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) διεκδικώντας όχι μόνο την προστασία των εργαζομένων, αλλά και τη δικαίωση των αγώνων τους.

» Χαιρετίζουμε την επιμονή των συνδικάτων να δίνουν καθημερινά άνισες μάχες, μέσα σε ένα περιβάλλον εμπέδωσης της παραβίασης του Συντάγματος, με διατάξεις που κατέλυσαν κάθε έννοια συλλογικής εργατικής προστασίας, θυσίασαν και μετέτρεψαν την εργατική νομοθεσία σε εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αγνοώντας επιδεικτικά τα ολέθρια αποτελέσματα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας».

«Διερωτόμαστε εάν η Κυβέρνηση θα επιδείξει την ίδια σπουδή συμμόρφωσης με τη λήψη άμεσων μέτρων στην περίπτωση αναγνώρισης της αντισυνταγματικότητας των μνημονιακών διατάξεων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αλλωστε οι εργαζόμενοι δεν έχουν μηχανισμούς για να καθορίζουν μόνοι τους το ύψος των αμοιβών και των αναδρομικών τους…» καταλήγει ο Γ.Παναγόπουλος.