Αλ. Τσίπρας στη βουλή: Ποιός θα πληρώσει τα δάνεια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ; Ο λαός; (βίντεο)

Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός απέφυγε να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει σε ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κρίσιμο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των σκανδάλων της χορήγησης επισφαλών δανείων, σύμφωνα,
με την ιστοσελίδα avgi.gr.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτούσε αν θα επεκταθεί ο έλεγχος για τα επισφαλή δάνεια σε επιχειρηματικούς ομίλους και κόμματα, αφού η υπόθεση του ΤΤ δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. "Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που αφορά περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ επισφαλών δανείων, είναι η κορυφή του παγόβουνου, τη στιγμή που το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα προσεγγίζει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά, κυρίως, τις συστημικές τράπεζες" είπε ο Α. Τσίπρας χαρακτηριστικά, δίνοντας έτσι το μέγεθος του προβλήματος.

Μάλιστα, ο Α. Τσίπρας κατήγγειλε τα δάνεια, συνολικού ύψους 120 εκατομμυρίων, που έχουν λάβει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Εάν τα κόμματα αυτά κλείσουν ή αλλάξουν όνομα - ήδη το ΠΑΣΟΚ το συζητά - ποιος θα πληρώσει το κόστος; Ο ελληνικός λαός;» Σημείωσε, δε, ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που υγιείς επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστότητα και ενώ σκανδαλωδώς εξελίσσεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λεγόμενων «συστημικών τραπεζών» - υπόθεση για την οποία ζήτησε την ενημέρωση της Βουλής. Να υπενθυμίσουμε οτι από την ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών, το Δημόσιο αναμένεται να ζημιωθεί περίπου 25 δις ευρώ.

Αναφερόμενος στην πιθανή μετάβαση του Γ. Στουρνάρα στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι απεργάζεται σενάρια με στόχο «να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση και τη βούληση του λαού» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία επιλογή έξω από κάθε λογική δημοκρατικής και ομαλής μετάβασης.

Γ. Στουρνάρας: Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών γίνεται για μικροκομματικούς λόγους

Από την πλευρά του ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης ξεκίνησε μια διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου». Σημείωσε, δε, ότι η κυβέρνηση στηρίζει αυτή τη διαδικασία και πως δεν προβλέπεται ασυλία για κανέναν.

Σε ότι αφορά τις επισφάλειες των συστημικών τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιεί ελέγχους, όπως είπε και διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πως αν κάτι κριθεί ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση αυτό θα γίνει, όπως έγινε και με την περίπτωση του ΤΤ.

Ο κος Στουρνάρας απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί μετακίνησης του στην Τράπεζα της Ελλάδος και το μείζον πολιτικό θέμα των δανείων των κομμάτων με το πρόσχημα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των καταθέσεων και η ρευστότητα προς την υγιή επιχειρηματικότητα.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνδέει την υπόθεση της ΤΤ με την ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για... μικροκομματικές σκοπιμότητες, κάτι που χαρακτήρισε μάλιστα ως «ανήκουστο».