Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Πολωνία στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόσθεσε τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και την Πολωνία στον κατάλογο των χωρών οι χρηματοπιστωτικοί τομείς των οποίων θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά... σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το 2010 το ΔΝΤ είχε ορίσει 25 χώρες για τις οποίες είναι υποχρεωτικοί οι έλεγχοι του χρηματοπιστωτικού τους τομέα.

Αυτοί οι έλεγχοι ήταν προαιρετικοί πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009, η οποία έδειξε πόσο γρήγορα μεταδίδονται τα οικονομικά προβλήματα από μία χώρα στους γείτονές της και στον υπόλοιπο κόσμο.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 29 χρηματοοικονομικούς τομείς που το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «συστημικά σημαντικούς» βρίσκονται στην Ευρώπη.

«Οι χρηματοπιστωτικοί τομείς σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα», σημείωσε το ΔΝΤ σχολιάζοντας τον χρηματοοικονομικό τομέα της Ευρώπης.

«Αυτό τους καθιστά κομβικούς για το διεθνές χρηματοοικονομικό δίκτυο και σημαντικούς και στην παγκόσμια συστημική σταθερότητα», προσθέτει.

Βάσει της νέα μεθοδολογίας του ΔΝΤ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το Ταμείο δεν θα ελέγχει μόνο κατά πόσο οι τράπεζες μιας χώρας είναι εκτεθειμένες σε αυτές μιας άλλης χώρας, αλλά επίσης την έκθεση του κρατικούς χρέους και τους δεσμούς μεταξύ μιας χώρας και των τραπεζών της.

Το ΔΝΤ επεσήμανε επίσης ότι θα εξετάζει περισσότερο τη σύνδεση μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα κάθε χώρας και αυτού των γειτόνων της όταν ελέγχει την οικονομική της σταθερότητα.