Ξεκινά σήμερα στην Βουλή η συζήτηση του αγροτικού πολυνομοσχεδίου - Τρεις τροπολογίες από ΣΥΡΙΖΑ

Στην διάθεση της ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται από σήμερα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, το σχέδιο νόμου με θέμα «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο ή τρεις συνεδριάσεις.

Χωρίς τροπολογία για ρυθμίσεις των αγροτικών δανείων, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς αναμένεται η έγκριση της Τρόικας, αλλά με βελτιωμένη από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, την τροπολογία με την οποία αυξάνεται η φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών, ως ισοδύναμο οικονομικό μέτρο της κατάργησης της καταβολής 25 ευρώ από ασθενείς για την εισαγωγή τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, επέρχεται αύξηση κατά πέντε λεπτά του ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων των 20 τεμαχίων και κατά 7 λεπτά το ευρώ ανά συσκευασία των 20 γραμμαρίων στον καπνό, ενώ στις συσκευασίες πούρων με τιμή λιανικής πώλησης 100 ευρώ αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά ένα ευρώ.

Ειδικότερα, για τα πούρα και τα πουράκια ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ορίζεται σε ποσοστό 35% επί της κατά χιλιόγραμμο τιμής λιανικής πώλησης τους, από 34% που ίσχυε σήμερα.

Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, τα έσοδα του κράτους από το ισοδύναμο αυτό μέτρο θα φθάσουν στα 50,7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπερκαλύπτοντας έτσι την απώλεια των 45 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ.

Ειδικότερα, στην εισηγητική έκθεση εκτιμάται ότι «από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν θα προκύψει απώλεια εσόδων σε επίπεδο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθόσον η απώλεια 45 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως του ΕΟΠΥΥ από την κατάργηση του ποσού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ αναμένεται να υπερκαλυφθεί από την αύξηση του ΕΦΚ των βιομηχανοποιημένων καπνών, κατά 50,7 εκατομμύρια περίπου ετησίως, με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης των ετών 2012-2013».

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου

Το μεγαλύτερο τμήμα του σχεδίου νόμου αφορά τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές ενώ υπάρχει και πλήθος διατάξεων που αφορά εκκρεμεί θέματα για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλα.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την παρέμβασή του στη β΄ ανάγνωση του σχεδίου νόμου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, «Το νομοσχέδιο στοχεύει, στο πρώτο του μέρος, στη θέσπιση ενός επικαιροποιημένου, αναλογικού και αποτρεπτικού κυρωτικού συστήματος στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και της προστασίας των ζώων, καθώς επίσης και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και παραγώγων προϊόντων. Επιχειρείται μια απλούστευση των διαδικασιών διότι μέχρι σήμερα έχουμε πληθώρα νομικών βάσεων και νομοθετημάτων με αποτέλεσμα παρόμοιες περιπτώσεις να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Μέτρα προστασίας αγροτών από «μπαταχτζήδες» εμπόρους

«Διασυνδέεται το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων με την ηλεκτρονική βάση του Γ.Ε.ΜΗ. Με τη διασύνδεση αυτή επιχειρούμε καθαρούς κανόνες στην εμπορία αγροτικών προϊόντων. Οι έμποροι υποχρεούνται να καταθέτουν εγγυητική επιστολή. Έτσι θα περιοριστούν τα φαινόμενα με «μπαταχτζήδες» εμπόρους που ρίχνουν «κανόνια» και «φεσώνουν» τους παραγωγούς ή τους εξοφλούν όποτε… τους καπνίσει».

Προστατεύονται ακόμη περισσότερο τα ζώα συντροφιάς

«Ενισχύεται το πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς με αυστηροποίηση των επιβαλλόμενων κυρώσεων στις περιπτώσεις μη τήρησης των κανόνων καλής μεταχείρισης και εν γένει της ευζωίας των ζώων συντροφιάς. Η συμπεριφορά προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού κάθε κοινωνίας. Από την εποχή των αρκουδιάρηδων που περιέφεραν τις αρκούδες στα χωριά, τραβώντας τες από τη μύτη με το χαλκά, προσφέροντας πρωτόγονο θέαμα, έχουμε κάνει τεράστια άλματα. Φοβούμαι όμως ότι η αρχική εντύπωση για τη δυνατότητα παραστάσεων σε δελφινάρια, γεγονός που ο ΣΚΑΪ χαρακτήρισε ως φωτογραφική διάταξη, αδικεί τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και χαίρομαι για τη διευκρίνιση ότι θα υπάρξει διόρθωση στη σχετική διάταξη».

Θεσμοθετούνται οι Αγορές Παραγωγών για να μειωθούν οι τιμές στο ράφι

«Θεσμοθετούνται οι Αγορές Παραγωγών και η παρέμβαση αυτή, όπως και η καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων στους αγρότες, φιλοδοξεί να μειώσει την ψαλίδα στις τιμές από το ράφι στο χωράφι. Η απευθείας πώληση των αγροτικών προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς στους καταναλωτές, χωρίς τη μεσολάβηση ενδιάμεσων, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στη αποκλιμάκωση των τιμών, ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα».

Απλοποιείται η παραχώρηση ακινήτων για ανέγερση σταυλικών εγκαταστάσεων

«Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών μας για τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, απλοποιείται η διαδικασία παραχώρησης της χρήσης ακινήτων έως 8 στρέμματα σε κτηνοτρόφους για την ανέγερση σταυλικών εγκαταστάσεων, χωρίς δημοπρασία με απόφαση του Περιφερειάρχη. Δημοπρασία διενεργείται μόνο αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι για την παραχώρηση χρήσης του ίδιου ακινήτου».

Συνταγογράφηση για τα φυτοφάρμακα

«Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο διακίνησης και εμπορίας φυτοφαρμάκων. Καθιερώνεται για πρώτη φορά η συνταγογράφηση από αρμόδιο επιστήμονα για τη χρήση φυτοφαρμάκων. Η ρύθμιση αυτή φιλοδοξεί α) να μειώσει την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και συνακόλουθα να ενισχύσει την προστασία του περιβάλλοντος και β) να περιορίσει τη διακίνηση παράνομων ή και ληγμένων φυτοφαρμάκων».

Διευκολύνεται η άμεση εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών των νεοεισερχόμενων

«Διευκολύνεται η άμεση εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών των νεοεισερχόμενων που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία και κτηνοτροφία, καθώς δεν αποτελεί προϋπόθεση αναγνώρισής τους ως επαγγελματιών αγροτών για τα δύο πρώτα χρόνια α) η τήρηση του εισοδηματικού κριτηρίου του 35% του συνολικού εισοδήματος από αγροτική ενασχόληση και β) η ασφάλιση στον ΟΓΑ. Έτσι, οι νεοεισερχόμενοι αγρότες μπορούν άμεσα να εντάσσονται σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης».

Θεσμοθετείται ο κτηνίατρος εκτροφής

 «Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται ο κτηνίατρος εκτροφής, ο οποίος θα συνδράμει τον κτηνοτρόφο, στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων ζωικής προέλευσης, στην εφαρμογή της σήμανσης, που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδοτήσεων και στην πρόληψη των ασθενειών με στόχο τη μείωση των χορηγούμενων φαρμάκων. Ο κτηνίατρος εκτροφής αναλαμβάνει την εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου και εκρίζωσης ζωοανθρωπονόσων και κυρίως αυτό της βρουκέλωσης στα αιγοπρόβατα. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων εδώ και μια δεκαετία δεν είναι ικανοποιητικά, γεγονός που έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη κοινοτικοί έλεγχοι. Αν δεν δράσουμε άμεσα, υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής από την ΕΕ μέτρων, όπως: η απαγόρευση διακίνησης φέτας στην ΕΕ, η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, η επιβολή προστίμων, η διακοπή χρηματοδότησης προγραμμάτων κ.ά.».

ΣΥΡΙΖΑ: Τρεις τροπολογίες για θέματα που απασχολούν τους αγρότες

Τρεις τροπολογίες κατέθεσαν σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα οι τρεις τροπολογίες αφορούν τα παρακάτω θέματα:
1. Ρύθμιση για την εξάλειψη του αξιόποινου πράξεων που τελέσθηκαν από αγρότες κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
2. Απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης αγροτικών δανείων 
3. Ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση αγροτών γεννημένων τα έτη 1948 και 1949.
Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου »»»