Νέες “ανατροπές” αναμένονται από την Ελλάδα αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC

Σε άρθρο τους στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Fewer worries but big problems remain for Europe» οι Phillip Tutt και Antonia Matthews επισημαίνουν ορισμένες από τις προκλήσεις που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η Ευρώπη το 2014... αφιερώνοντας ξεχωριστή παράγραφο στην Ελλάδα, όπου αναμένονται νέες «ανατροπές» στη χώρα από την οποία ξεκίνησε η κρίση.

Μετά από τρία χρόνια έντονης ανησυχίας για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τα πράγματα άρχισαν πλέον να βελτιώνονται το 2013, καθώς προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα και σταδιακή μείωση της υψηλής ανεργίας.

Δεν μπορούν ωστόσο να αποκλεισθούν νέες αναταράξεις, καθώς η κυβέρνηση, μετά τις περικοπές και τη φορολόγηση που επέβαλε στον ιδιωτικό τομέα στρέφεται τώρα στο Δημόσιο, προκαλώντας την ανησυχία των εργαζομένων. Η πτώση της δημοφιλίας επίσης της κυβέρνησης συνεργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές το 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις έχει δεσμευθεί να άρει πολλά από τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά η Χρυσή Αυγή φαίνεται να διατηρεί τη δημοφιλία της παρά τα μέτρα καταστολής της από την αστυνομία, μετά τη δολοφονία ενός αριστερού ράπερ από μέλη της.

WSJ: «The Year in Euroland»

Στα προβλήματα που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη το 2014 αναφέρεται και το κύριο άρθρο της WALL STREET JOURNAL με τίτλο «The Year in Euroland» σημειώνοντας παράλληλα ότι το 2013 η Ευρωζώνη κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σχετικά με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης, ενώ η Ιρλανδία βγήκε από το μνημόνιο και το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης άρχισε να μειώνεται.

Σε σχέση με την Ελλάδα τονίζεται ότι η οικονομία παραμένει ασταθής και το χρέος της τεράστιο, ενώ, από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα στις κρατικές δαπάνες, προ της καταβολής των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους, που υπολογίζονται στο 4% του ΑΕΠ.

Το κύριο άρθρο προσδιορίζει επίσης μία από της σημαντικότερες αιτίες πρόκλησης της ευρωπαϊκής κρίσης. Τα κράτη πρόνοιας, όπως επισημαίνεται, στηρίχθηκαν στην δυνατότητα ενός αέναου δανεισμού για την κάλυψη των δαπανών, η οποία διατηρήθηκε ακόμη και μετά την κατάρρευση του Bretton Woods, το 1971, μέσω της δυνατότητας εσωτερικής υποτίμησης. Η δυνατότατα αυτή ωστόσο δεν υπάρχει πλέον στην Ευρωζώνη, ενώ δεν βρέθηκε κάτι για να την αντικαταστήσει.

Γίνεται επίσης αναφορά στα συμβόλαια χρηματοδότησης με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Άγκελα Μέρκελ, προκαλώντας, δικαιολογημένα όπως σημειώνεται, την αντίδραση των εταίρων της, καθώς στις Δημοκρατίες δεν μπορούν να δεσμεύονται τα κοινοβούλια και οι πολίτες.

Τέλος σημειώνεται ότι το νέο έτος οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αφιερώσουν λιγότερο χρόνο στις διαδικασίες και περισσότερο στις προσπάθειες για μια ευέλικτη αγορά εργασίας, μείωση των κρατικών δαπανών και των φόρων, που αποτελούν προϋποθέσεις για την ευημερία της Ευρωζώνης..
πηγή: mignatiou.com