Der Spiegel για την Ελλάδα: «Ο επαίτης των Βρυξελλών»

Το λαϊκό γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επιτίθεται κατά της Ελλάδας στοχεύοντας ειδικότερα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σε άρθρο με τίτλο "Lashes Out Against Greece" το περιοδικό χαρακτηρίζει τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως... "ψεύτη" - "liar" - και ακόμα γράφει οτι... "έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα" - "out of touch with reality."

Στη φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, υπάρχει η λεζάντα "ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος" - "the imaginary cured". Το άρθρο στο σύνολό του κρίνεται σαν αήθης μετωπική επίθεση κατά της Ελλάδας αφού χαρακτηρίζει τη χώρα μας ως "επαίτη των Βρυξελλών".

Ο συντάκτης του άρθρου ισχυρίζεται ακόμα ότι η δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει, και ότι ο γερμανός αξιωματούχος Hans-Joachim Fouchtel βρίσκεται στην Αθήνα ως General Director of International Development Cooperation - Hellenic Aid, λόγω της ανικανότητας των Ελλήνων αξιωματούχων να διαχειριστούν την ευρωπαϊκή προεδρία της χώρας .

Ο συντάκτης του άρθρου αναρωτιέται, «πώς ένα κράτος μέλος της ΕΕ και μια χώρα της Ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι τόσο όμοια με χώρες όπως το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν και συνεπώς, ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα κράτος μέλος, αλλά ένα αποτυχημένο κράτος."

Το άρθρο συνεχίζει ότι πολλοί αξιωματούχοι των Βρυξελλών είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών 2014-2016 και το συνολικό εκτιμώμενο ποσό θα είναι περίπου 8-10 δισ. ευρώ. "Παρά αυτές τις προβλέψεις», συνεχίζει το άρθρο, «ο Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται μια ελληνική προεδρία της ελπίδας."

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι ότι το Der Spiegel αμφιβάλλει κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω της κακής διαχείρισης, της αναποτελεσματικής δικαιοσύνης και των ανίκανων πολιτικών.