Την επιμήκυνση των ελληνικών δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και την μείωση των επιτοκίων δανεισμού εξετάζει η Ε.Ε.

Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ίσως να περιλαμβάνει επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και μείωση των επιτοκίων για προηγούμενα δάνεια κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με αρθρο της ιστοσελίδας του Bloomberg με τον τίτλο «EU Said to Weigh Extending Greek Loans to 50 Years»,
επικαλούμενο δύο αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών των Ευρωπαίων.

Το σχέδιο, το οποίο θα εξεταστεί από τους αρμοδίους μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ίσως περιλαμβάνει επίσης ένα δάνειο για ένα πακέτο ύψους 13-15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαφρύνουμε το χρέος, κάτι το οποίο είχαμε κάνει και πιο παλιά προσφέροντας χαμηλότερα επιτόκια ή επιμηκύνοντας την ωρίμανση των δανείων», είχε δηλώσει χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. «Αυτού του είδους τα μέτρα είναι πιθανά αλλά υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.»

Όπως γράφει σήμερα η έγκυρη «Ναυτεμπορική», πρώτο βήμα για συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας αποτελεί η σύγκλιση των δύο πλευρών στο ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014, όπως προκύπτει από χθεσινές πληροφορίες, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στην επάνοδο των ελεγκτών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Το ύψος του «κενού» για το 2014 υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, με συμφωνία αυτή τη φορά κυβέρνησης - τρόικας, αλλά η δυσκολία τώρα έγκειται στο να πειστεί η τρόικα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για την κάλυψή του. Γενικότερα, πάντως, τα τελευταία 24ωρα διαπιστώνεται εξομάλυνση των σχέσεων με τους ελεγκτές, δεδομένου ότι πλέον γερμανικά δημοσιεύματα μιλούν καθημερινά για σχεδόν προαποφασισμένο νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ύψους 10-20 δισ. ευρώ, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μέχρι το 2016, ενώ στο πλαίσιο αυτό επίκειται συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τα ζητήματα που εκκρεμούν από το Δεκέμβριο, όταν διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις.

Το νέο αυτό σενάριο, που φέρνει στο φως το Bloomberg, για την μείωση 50 μονάδων στα επιτόκια και επιμήκυνση 50 χρόνια, σημαίνει πρακτικά, σύμφωνα με το crashonline.gr, πολύ χαμηλή και σταθερή δόση κάθε χρόνο (1%-2% του ΑΕΠ) για πληρωμές τόκων. Επί της ουσίας, εξακοντίζει το ελληνικό χρέος πολύ μετά το 2020. Θεωρητικά μπορεί να σημαίνει ότι θα το «ξεχάσουν» ακόμα και τα κράτη που έχουν δανείσει τη χώρα μας και, ίσως, διαγραφεί κάποτε οριστικά αν το επιτρέψουν οι συνθήκες (πχ αν εσωτερικοποιηθεί στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής ενοποίησης).